:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


filmų paieška  
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Naujausi   0 1 2 3 4 5 6 7 8 9    Šūdai  Pusė velnio  Zašibys





Kung Fu klasika (2)

Tęsiame kung fu kino klasikos apžvalgėlę. Šiandien susipažinsime su tokiomis iškiliomis kung fu kino asmenybėmis, kaip Chang Cheh, Ti Lung, David Chiang, Chen Kuan Tai ir 5 Deadly Venoms. Taip pat apžvelgsime įvairius kung fu kovos stilius: Gyvatės stilių, Skorpiono stilių, Rupūžės stilių, Driežo stilių, Šimtakojo stilių ir Krokodilo Genos stilių.

(Tęsinys. Pradžia – "Kung fu klasika (1)")

Atsimentat, ką pasakė kuoktelėjęs indėnas Johny Depp'o personažui Jarmush'o filme "Dead Man"? – "Tavo ginklas taps tavo liežuviu – tu išmoksi juo kalbėti, o tavo poezija bus parašyta krauju"– taiklūs žodžiai, "limpantys" ne tik visam vesterno kino žanrui, bet ir kung fu kinui. Kaip kaubojai kalba revolveriais, vinčesteriais ir lasais, taip kung fu kovotojai skaito eiles rankų, kojų ir savo senovinių ginklų smūgiais, virstančiais gracingu mirties arba gyvenimo šokiu.

Pradžiai – kaip žadėjau – apie daugelio mūsų su didžiule nostalgija brangioje atminties kertelėje saugomą "Hongildongą" ("Hong Kil Dong", rež. Kil In Kim, 1986). Daug apie jį nešnekėsiu, nes iš principo filmas šis – nevertas (daug) dėmesio. Šiaurės Korėjos gamybos tiesmukai propagandiniame, "socialistiškai teisingai orentuotame" pasakojime apie korėjietiškąjį svieto lygintoją yra daug verkšlenimo, daug bedimo pirštu į tai, koks pasaulis neteisingas ir kaip žiauriai ponai išnaudoja vargšus (būtent dėl to, ir tik dėl to pas mus Tarybų Sąjungoje jį tada ir parodė), daug perspaustos liūdnosios romantikos (neretai taip mėgstamos korėjiečių), bet mažai meno ir mažai kovų – o tos, kurios yra, per daug mėgaujasi paskraidymais ant vielyčių (wire fu) ir pagreitinimais. Įdomiausias dalykas visame tame yra tai, kad keletas pasikapojimų, pašokinėjimų, (nei iš tolo neprilygstančių tiems, kuriuos tuomet jau daug metų tobulino Honkongo kung fu kino meistrai, Kinijos wuxia kino meistrai ir krūva vakariečių), bei truputis nindzių paslaptingumo sukėlė mūsuose tokį didelį populiarumą. Įsivaizduokite, kokį furorą tada pas mus būtų sukėlęs kad ir tas pats (nors ir dešimtmetį pavėlavęs) "36th Chamber of Shaolin"! Taip, skurdino mūsų vaikystes ir jaunystes komuniakų cenzūra... Na, užtat dabar galime atsigriebti!

Gerai. Back to kung fu. Bandysiu ta pačia forma aprašyti dar tris nepraleistinus kung fu kino klasikos pavyzdžius. Visi trys sukurti režisieriaus Chang Cheh. Šis asmuo yra viena svarbiausių kung fu kino personų, vienas iš tų, dėl kurių kung fu kinas tapo kultiniu kinu, ir vienas mėgstamiausių mano režisierių, nors paklaustas, turbūt sunkiai paaiškinčiau, kodėl. Galbūt dėl nevienpusiškų įdomių personažų, galbūt dėl stulbinančių spalvų ir peizažų, galbūt dėl ryškiai akcentuojamų detalių, o galbūt dėl elementariausio sugebėjimo tiesiog išradingai ir gražiai kalbėti vaizdais. Chang Cheh kūryba turi kažką magiško, kas nesuvaldomai traukia. Kalbant apie šį Honkongo kino guru, reikia paminėti ir tai, kad režisierius ypač daug dėmesio skyrė personažų skausmui ir įspūdingoms mirties akimirkoms: jo filmuose ne tik mūšiai, bet ir skausmas, kankinimas ir mirtis dažnai apvalo, pakrikštija ir galutinai suformuoja asmenybes, sudeda ryškius akcentus jų gyvenimo keliuose, tiksluose ir vertybėse.


6. Chi Ma (rež.Chang Cheh, 1973)


Kiti filmo pavadinimai:

Blood Brothers
Dynasty of Blood
Chinese Vengeance













Apie ką:

Filmas kurtas pagal istorinius faktus. Chingo dinastijos valdymo metu, buvo nužudytas generolas Ma Hsin I, jo žudikas – artimas generolo aplinkos žmogus – leidžiasi suimamas ir teisme dėsto savo poelgio motyvus, kurie nusidriekia daug metų atgalios. Kartu su teisiamojo pasakojimu grįžtame į praeitį ir patiriame nuostabią draugystės, meilės ir išdavystės istoriją. Tai vienas tų filmų, kuriuose pasakojimas vietomis atrodo ištęstas, bet pažiūrėjus iki galo, suprantame, kad nieko negalima buvo iš jo išmesti, nes kitaip filmas nepaliktų tokio ryškaus įspūdžio. Filmo kūrėjai kelia pasirinkimo tarp lojalumo valstybei ir draugui, sugebėjimo „įsakyti širdžiai“, žmogaus ambicijų svarbos, meilės daugiaprasmiškumo ir net gyvenimo prasmės klausimus.

Kas ir kaip:

Filmas „Blood Brothers“, dažnai įvardijamas kaip kung fu epas, išsiskiria iš kung fu filmų netiesmukiškumu ir egzistencialistiniais klausimais, kurie kirba žiūrovo galvoje dar ilgai po filmo peržiūros. Jei ne kelios juokingos vietos kovų scenose ir truputį štampinė vaidyba, nė už ką nesutikčiau, kad filmas yra B, C ar kokios kitos kategorijos, ir muščiau sau į krūtinę iš paskutiniųjų įrodinėdamas, kad tai tikras menas, ne prastesnis už "visuotinai" pripažintus kino šedevrus. Kita vertus, viskas čia orentuota į gan plačią publiką, filmas pripildytas veržlaus veiksmo, kovų ir nuotykių. Mūšiai dar kiek "oldskūliniai", viena koja neišžengę iš Bruce Lee eros (ypač kovų įgarsinimas), bet tai suprantama, nes filmas sukurtas 1973-čiais metais.

Geriečiai ir blogiečiai:

Kaip minėjau, filme nėra vienpusiškų geriečių arba blogiečių, 3 stiprūs pagrindiniai herojai nuolat dvasiškai vystosi, auga, keičiasi jų vertybinės sistemos. Kurie jų poelgiai geri, o kurie blogi – paliekama spręsti žiūrovui.

Nužudytąjį generolą vaidina Ti Lung. Šis jaunuolis "Blood Brothers" kūrimo metu jau buvo gan plačiai išgarsintas Shaw Brothers ir to paties Chang Cheh'o. Lankstumas, koviniai sugebėjimai ir elegancija Ti Lungui užtikrino svaiginančią karjerą daugybėje klasikinių kung fu filmų, kine Ti Lung vaidina iki šiol. Jo personažas generolas Ma Hsing I – vyriškas, ambicingas ir dėl savo ambicijų bei savininkiškos meilės pasiryžęs pašalinti bet ką, kas stoja jam skersai kelio. Ti Lung'o suvaidintas personažas man filme įdomiausias: jis labiausiai keičiasi, jis kovoja ir prieš save ir prieš pasaulį. Beje, už šį vaidmenį Ti Lung'as gavo Taivanio "Auksinio Arklio" kino festivalio apdovanojimą.


Generolo žudiką filme įkūnijo David Chiang Da-Wei. Šis aktorius dažnai vaidindavo poroje su Ti Lung'u ir dažnai šį duetą lydėjo sėkmė. Beveik visas filmas ir yra pasakojimas, perteiktas David'o Chiang'o personažo akimis. Labiausiai į akis krenta šypsena, nepaliekanti David'o Chiang'o herojaus veido: jis šypsosi draugams ir priešams, šypsosi spardydamas šiknas ir kai jį vada kankinti. Puikus kovotojas, prie jo dar grįšime kituose straipsniuose apie kung fu.






Trečiąjį kraujo brolį vaidina Chen Kuan-tai. Ypač talentingas kovotojas, taip pat dalyvavęs kuriant daugelį klasikinių kung fu filmų, pvz., "Master of Flying Guillotine" (apie kurį jau kalbėjome), arba "Crippled Masters" (apie kurį dar kalbėsime), ir ne tik kaip aktorius - kaip režisierius, prodiuseris ir kovų choreografas. Filme "Blood Brothers" jam netenka tiek daug demonstruoti kovinių sugebėjimų, kaip kitoms dviems žvaigždėms, bet tie įgūdžiai, kuriuos jis pademonstruoja, tikrai ne prastesni. Chen Kuan Tai sukurtas personažas – ne tik neeilinių sugebėjimų karys, bet ir prapoijcas ir plejbojus – iš čia ir visos jo bėdos...



Gerulė:

Gerulė filme tik viena – ją vaidina Ching Li, garsaus kinų aktoriaus Ching Miao duktė. Režisierius Chang Cheh šiaip garsėja kaip vengiantis moterų savo filmuose, bet jau kai išsirenka, tai tikrą gerulę. Tiesa, labai daug jai čia vaidinti netenka (muštis – visai netenka), tačiau jos personažė filme labai svarbi: būtent dėl jos, kaip dėl kokios Elenos Trojos karo atveju, kyla visas šucheris.








"Kiečiausios" frazės:

"- Who is it?
- Huang Chung, Ma Xing Yi, Chang Wen Hsiang.
- Good, I'll make a grave with your names."

---------------------------


7. Wu du (rež.Chang Cheh, 1978)

Kiti filmo pavadinimai:

Five Venoms
Five Deadly Venoms
5 Venoms
5 Deadly Venoms
Five Venoms Of Death
5 Venoms Of Death
Pick Your Poison
Shaolin Deadly Poisons









Apie ką:

Filmo siužetas – detektyvinis ir gana komplikuotas. Mirštantis mokytojas pasiunčia paskutinį Penkių Nuodų klano mokinį Yang De į sunkią ir pavojingą misiją: surasti 5 buvusius klano mokinius, kurių jis niekada nematė, išsiaiškinti kuris yra kuris, išsiaiškinti, kurie iš jų teršia klano vardą bei nori pagrobti vertingą lobį – ir juos sustabdyti. Kiekvienas iš ieškomų buvusių klano narių yra įvaldęs savitą kovos stilių: Skorpiono, Gyvatės, Driežo, Rupūžės ir Šimtakojo – bet jie vienas kito taip pat nepažįsta. Yang De ir pats buvo treniruotas to paties mokytojo, kaip ir anas penketukas, bet vienas nesugebėtų nugalėti nei vieno iš penkių "Nuodų", tačiau mokytojas patvirtino, kad jei Yang De susikooperuos su vienu iš penketo – jiedu galės įveikti likusius. Kai Yang De aptinka penketuko pėdsakus, tada ir prasideda intrigos, kovos, nužudymai ir lobio paieškos.

Kas ir kaip:

Nemažai žinovų teigia, kad "5 Venoms" – pats žymiausias studijos Shaw Brothers (o gal ir apskritai – viso kung fu kino žanro) filmas. Kalbėti apie kung fu kino kultą nepaminint šio filmo būtų nedovanotina. 5 menkai žinomi aktoriai per vieną naktį tapo tarptautinėmis žvaigždėmis. Prie sėkmės, aišku, viskas prisidėjo, bet labiausiai, mano manymu, - ypač aiškiai identifikuojami, stiprūs ir ryškūs personažai (panašiai kaip "Nesugaunamieji keršytojai" Rusijoje ir "Teenage Mutant Ninja Turtles" Amerikoj). Būtent personažai išpopuliarino aktorius, dėl ko vėliau pasipylė kiti filmai su tais pačiais "Five Venoms". Aktorių, režisieriaus ir prodiuserių grupė, kartu kūrusi filmus iki 1982 metų, iki šiol geriau žinoma kaip "Venoms", o ne savo tikraisiais vardais. Keista, kad tokio populiarumo sulaukė filmas, labiau besikoncentruojantis ties dialogais, o ne kung fu kovomis. Kartais "5 Venoms" – dėl ryškaus polinkio į mistiką – priskiriamas ne kung fu, o wuxia žanrui. Intriguojanti detektyvinė istorija, puiki kovų choreografija, nuostabios spalvos, kostiumai, muzika, vyriškumo, teisybės ir laisvės išaukštinimas – visa tai susilipdo į neužmirštamą kūrinį, įtvirtinusį naują režisieriaus Chang Cheh'o proteguojamų žvaigždžių kartą ir sukurusį ne vieną filmo kultivuotojų kartą. Ta pati "Nuodų" komanda 1978-1982m. kartu sukūrė nemažai kung fu filmų, kurie taip pat dažnai vadinami "Nuodų" filmais ("Venoms movies") – vieną iš jų aptarsime ir šiame straipsnyje.

Kas gerietis, o kas blogietis, galutinai paaiškėja tik kūrinio finale, bet vis dėl to – paaiškėja.

Geriečiai:

Jauniausią mokinį Yang De vaidina Chiang Sheng. Vaikiškų akių, linksmas, žaismingas, kvailiojantis, vikrus ir akrobatiškas – dėl to kartais fanų buvo vadinamas "Cutie Pie" (kažkas panašaus į "fainulką"). Yang De apmokintas įvairių kung fu triukų, tačiau (bent filmo pradžioj) neprilygsta nei vienam iš "penkių nuodų". Būtent jis yra pagrindinis detektyvinio tyrimo dalyvis, kartu su juo sekame filmo pasakojimą. Yang De dažnai tiesiog prisėda ir stebi, kaip kaunasi kiti personažai. Gal ir teisingai: juk jei "paskubėsi – žmones prajuokinsi". Kad pasiektų pergalę, Yang'ui tenka kooperuotis su vienu iš penkių "nuodų" – Driežu.




"Driežą" įkūnija taivanietis Philip Kwok (aka Kuo Chui). Filme jis kaip tikras driežiukas slidinėja tarp rimtų ir komedijinių scenų. Yang De įvertina Driežo įgūdžius ir tvirtas moralines nuostatas bei nusprendžia būtent su šiuo personažu susivienyti prieš likusius "nuodus". Kartu jie "išdirba" planą ir paruošia specialius "prijomus" prieš "Gyvatę", "Skorpioną" ir "Šimtakojį". "Driežo" stiliumi besikaunantysis turi puikiai ištreniruotas kojas ir lengvą kūną, todėl gali gerai laipioti sienomis, taip pat yra įsigudrinęs panaudoti priešininkų smūgius prieš juos pačius.




"Rupūžės" (aktorius Lo Meng) kovos stiliaus pagrindinis bruožas – tvirtumas ir atsparumas smūgiams: jo "neima" nei kardai, nei ietys, jis lengvai lanksto ir daužo storus metalinius objektus. "Rupūžė" – vienas iš teigiamų personažų – buvo susivienijęs su "Driežu" prieš likusius "Nuodų" klano narius. Tačiau jam labiausiai iš visų penkių "Nuodų" nepasisekė – jis tapo žiaurios ir klastingos pasalos auka. Briuslyiškas ir tvirtas Lo Meng'o žvilgsnis, raumeningas kūnas, puikūs koviniai įgūdžiai ir stoikiškumas žiauriausių kankinimų akivaizdoje – tik keletas šio personažo žavesio sudedamųjų dalių.






Blogiečiai:

"Skorpiono" kovos stiliaus ypatumai – žnyplių stiprumo rankos ir galingi smūgiai kojomis, imituojantys pavojingą skorpiono uodegą. Šiam vaidmeniui buvo parinktas taekwondo meistras, taivanietis kickeris Sun Chien. Personažui nebuvo suteikta daug galimybių pademonstuoti savo kovos sugebėjimus (pilnu smarkumu jis pasirodo tik filmo pabaigoje), tačiau "Skorpionas" turi kitų žavių momentų, pvz., tai, kad beveik visą filmą laiko visus kitus personažus savo "kišenėje", arba kad ir tai, kad iki pat pabaigos jis pasirodo su kauke ir jo tikra asmenybė niekam nežinoma – turime spėlioti, kuris iš kitų pristatytų personažų iš tiesų yra "Skorpionas"?... (Tiesa, tas keistas, individualiai kiekvienam sukurtas kaukes turi visi penki "Nuodai" – jos primena meksikietiškas kaukes, panašias į šitas, tik kiek dailesnes...)

"Šimtakojis" daug nekalba, bet yra paprastai ir primityviai ir bekompromisiškai žiaurus ir negeras ir be skrupulų. Jo kovos stiliaus pagrindinis bruožas – ypač daug greitų smūgų rankomis ir kojomis. "Šimtakojį" įkūnijo Lu Feng – daugelio manymu, vienas iš talentingiausių kovotojų visoje "Nuodų" kompanijoje. Daug svorio personažui taip pat prideda klastingai "lakstančios" akutės, jo barzda, raudonas kostiumas ir muzikinis motyvas, nuskambantis kiekvienąkart, kai jis pasirodo ekrane.






"Gyvate" tapo aktorius Wai Pak (aka Wai Pai). Daugelis pažymi, kad jis, kaip aktorius ir kovotojas – silpniausia "Nuodų" grandis, bet man šitas personažas visai patiko. Taip, kovose jis neatrodo labai įspūdingai (daug artimų kadrų, dažnas kameros kaitaliojimas), bet gyvatės kovos stilių demonstruoja linksmai ir įtikinamai: keisti pašliaužiojimai, klastingi smūgiai, greiti atsakomieji smūgiai, primenantys atakuojančią gyvatę (dešinė ranka – gyvatės galva, kairė – gyvetės uodega), gyvatės šnypštimo mėgdžiojimas, gyvatiškos manieros, gyvatiškai stilizuoti papuošalai ir apranga ir t.t. "Gyvatė" taip pat ir nekvailas – skirtingai nei "Šimtakojis" jis susipranta, kad "Skorpijonas" juos abu tik išnaudoja savo klastingiems tikslams ir todėl finale priima gan svarbų sprendimą. Wai Pak dažnai net nėra priskiriamas "Nuodų" komandai – jis sudalyvavo tik keliuose iš "Nuodų" filmų.

Gerulė:

Nerasta.

"Kiečiausios" frazės:

"Here we can talk about the House openly, but when you enter the boxer's world – a mere mention of the name of House of 5 Venoms is likely to put you in great danger!"

"He's practicing the Snake style - he's nicknamed "Snake Spirit Dude"."

"I've realized how ruthless I had become, but I have to kill to keep mouths sealed... You ask me when we can stop, I may as well tell you now: you will keep doing bad things, once you start there's no end."

---------------------------


8. Can Que (rež.Chang Cheh, 1978)

Kiti filmo pavadinimai:

Crippled Avengers
The Return Of The 5 Deadly Venoms
Crippled Heroes
Mortal Combat












Apie ką:

Kraujas čia liejasi tikrai laisvai. Kovos menų meistras Dao Tian-du grįžta vieną dieną namo ir aptinka išžudytus tarnus, savo žmoną nukirstomis kojomis ir vaiką nukirstomis rankomis. Žmonos išgelbėt nepavyksta (mes pasakome "viso gero" pirmai ir paskutinei moteriai filme), bet iš sūnaus dar galima padaryti padorų kung fu kovotoją – tereikia jam prisabačinti metalines rankas. Širdgėla dėl žmonos mirties paverčia Dao Tian-du tironu ir miestelio terorizuotoju, tokiu pat tampa ir jo sūnus geležinėm rankom – Dao Chang. Jie abu ne tik nužudo nelaimės kaltininkus, bet ir atatinkamai suluošina jų vaikus. O ir vėliau į invalidą paverčia bet kurį, išdrįsusį į juos kreiviau pažiūrėti ar atsisakantį vykdyti jų užgaidas. Taip miestelio kalvis tampa kurčnebylis, prekeivis – aklas, kavinės lankytojas – bekojis, o šiuos tris bandęs užstoti paslaptingas nepažįstamasis – beprotis. Visa tai galima laikyti įžanga. Po jos 4 suluošintieji nuspręndžia keliauti mokytis kung fu ir atkeršyti skriaudėjams. Visi sugeba išsiugdyti naujų sugebėjimų, apgreidinti savo kūnelius, tapti "Suluošintaisiais keršytojais", grįžti į miestelį ir susiremti su Dao Tian-du, su jo sūnumi metalinėm rankom ir krūvele kitų ypač pavojingų kung fu kovotojų.

Kas ir kaip:

Jei "5 Deadly Venoms" labiau koncentravosi ties mistika, paslaptimi, detektyvu, intriga, tai "Crippled Avengers" labiau atskleidžia "Nuodų" kovinius ir akrobatinius sugebėjimus. Tai taip pat yra labiau "meinstryminis", labiau įprastas ir tradicinis kung fu filmas. Tačiau dėl to jis – nemažiau įdomus. Visų pirma – koviniai "Nuodų" komandos sugebėjimai tikrai įspūdingi, o Chen Kuan-tai – taip pat nuo jų neatsilieka. Beje, "Nuodų" komanda tuomet buvo populiaresnė JAV, negu Azijoje, o Chen Kuan-tai jau buvo įsitvirtinusi kung fu žvaigždė Azijoje – dėl šio fakto, dėl patikrintos keršto istorijos ir dėl kvapą gniaužiančių kovų scenų filmas įtvirtino "Nuodus" ir kaip Azijos veiksmo filmų favoritus. Tiesa, kai kuriose vietose filmo kovos nutolsta nuo smūgių ir blokų ir priartėja prie šokio, tačiau taip ir turi būti: vieni koviniai menai labiau siekia efektyvumo, kiti – įspūdingumo, tačiau visi jie (ypač kung fu) yra glaudžiai susiję su šokio menu. Juokingas ir absurdiškas siužetas, bet tai nesutrukdė man mėgautis šiuo filmu jau kokius penkis kartus.
Įdomu ir tai, kad oficialus filmo pavadinimas JAV buvo "5 nuodų sugrįžimas", nors filmo "Crippled Avengers" siužetas visiškai nesusijęs su "5 Deadly Venoms" siužetu, abu filmus sieja tik ta pati aktorių, prodiuserių ir režisieriaus komanda. Retas ir juokingas marketinginis reiškinys kine (Įsivaizduokit, kas būtų, jei "Terminatoriaus" pavadinimas būtų "Konanas Barbaras 3", "Komando" – "Konanas Barbaras 4", o "Grobuonies" – "Konanas Barbaras 5"?)
Beveik visi kung fu filmai kalba apie treniruotes ir žmogaus keitimąsi – fizinį, emocinį, dvasinį, protinį ir t.t. Filme "Crippled Avengers" žmogaus keitimąsis tampa pagrindiniu veiksmo varikliu. Visi šeši pagrindiniai personažai patiria sunkias, neišgydomas fizines ir psichologines traumas. Du iš jų dėl to tampa tironais, sėjančiais aplink save dar daugiau skausmo, kiti keturi – suvaldo savo pasikeitimą, valios (ir režisieriaus fantazijos) pagalba atstato tai, kas neatstatoma. Žinau, kad nesąmonė, bet vistiek įkvepia. O gal ir nuo realybės ne taip jau toli – perfrazavus majorės Kusanagi žodžius Mamoru Oshii multike "Ghost In The Shell" – žmogus gali įgyvendinti bet kokį sumanymą, jei tik patiki, kad tai pasiekiama.

Geriečiai:

Chiang Sheng filme įkūnija garbingą kung fu kovotoją kardu, nusprendusį išlaisvinti miestelį nuo piktojo kung fu meistro ir jo sūnaus su gelžgaliais vietoj rankų. Tačiau savo sugebėjimus jis pervertina, gauna į kaulus, ir jo galvą truputį patraiško su specialiom staklėm, todėl jis tampa bepročiu. Tačiau jo kung fu įgūdžiai neišnyksta, todėl vėliau jam pavyksta šiaip netaip surasti savo mokytoją ir sudalyvauti finalinėje keršto akcijoje. Dabar va galvoju: ar personažo beprotystė ir jo balti rūbai viso filmo metu kaip nors susiję?...





Philip Kwok personažas – niekam netrukdęs prekeivis, kuriam blogiečiai dėl kvailos užgaidos išduria akis. Kung fu mokytojas įkala jam į galvą, kad nuo šiol teks pasikliauti klausa. Ilgos (o gal ir nelabai ilgos) treniruotės suteikia aklajam kovotojui sugebėjimų ne tik puikiai orentuotis erdvėje, girdėti oponentus (t.y. audialiai juos "matyti"), bet net išgirsti, kaip rudenį krenta lapai nuo medžių! Priešai bandė anuliuoti šiuos sugebėjimus susirėmimų metu mušdami triukšmingus mušamuosius instrumentus – čia prisivertė prieš tai minėtas išprotėjęs kung fu meistrelis – jis anuos mušamuosius instrumentus tiesiog išvartė ir sugadino. Režisieriaus Chang Cheh braižas be abejo buvo įtakotas japonų Chanbaros kino žanro, o aklojo kung fu kovotojo prototipas, ko gero, buvo aklasis super-samurajus Zatoichi.

Raumeningasis Lo Meng filme tapo miestelio kalviu, kuriam blogiečiai dėl jo drąsos ir išdidumo atėmė klausą ir kalbėjimo dovaną. Kad taptų padoriu kung fu kovotoju, jam tenka išlavinti regėjimą ir įsigudrinti matyti plačiau ir daugiau negu kiti kad mato. Riešus jis papuošia apyrankėmis su veidrodėliais, o ant apnuogintos krūtinės užsikabina medaljoną su veidrodėliu – šie papuošalai (bling bling!) ne tik prideda stiliaus ir elegancijos, bet ir kartais padeda pamatyti priešininkus, sėlinančius iš užnugario arba šonų.




Sun Chien kurtas personažas, kaip ir priklauso kickeriui, gauna metalines kojas. Taip, taip – metalines. Kojas blogiečiai jam nukerta virš kelių, bet tai ne bėda – jau pirmąkart pasimatavęs tuos specialiai jam nukaltus geležies strypus jis sugeba žengti keletą žingsnių, o va už savaitės kitos jau be problemų beria low kick'us, high kick'us ir flying kick'us vieną po kito. Geležinės jo kojos tampa keturių suluošintų keršytoju koziriu, nes smūgiai metalo gabalais gali pramušti tai, ko nepramuša smūgiai kojomis ar rankomis.




Blogiečiai:

Lu Feng'ui vėl teko blogiečio rolė – turbūt jo suktas veidelis su siaurom lakstančiom akutėm tiesiog tam sutvertas. Tai, kad vaikystėj jis neteko abiejų rankų nuo alkūnių – menka bėda: panašiai kaip Sun Chien'o herojus gauna metalines kojas, taip Lu Feng gauna metalines rankas, ir ne šiaip paprastas metalines rankas – jose dar yra kažkoks spyruoklių mechanizmas, galintis iššauti keletą mirtinų dartų. Personažas šis, kaip ir jo tėvas (Chen Kuan-tai), yra piktas, negeras, pagiežingas, įžeidus, įtarus ir labai žiaurus. Hmm, jei aš vietoj savo rankučių, su kuriomis šį tekstą dabar surinkinėju, nuo vaikystės turėčiau metalinius strypus, gerai pritaikytus žudymui, turbūt irgi į nekokį charakterį išsirutuliočiau...
Filme pilna ir kitų blogiečių, kuriuos suluošintiems keršytojams tenka nugalėti: metalrankio tėvas - tikras "tiger claw" stiliaus kung fu meistras (puikusis Chen Kuan-tai); klastūnas, labai taikliai šaudantis metaliniais šratais iš žgutinės ragatkės (Yu Tai-Ping); kovotojas (Yang Hsiun), praktikuojantis kažkurią "vidinio kung fu" (internal kung fu) formą – jam "nelimpa" jokie smūgiai (čia praverčia Sun Chien'o metalinės kojos); praeitame straipsnyje minėtas tradicinis Shaw Brothers studijos blogietis Lung Wei Wang (aka Johny Wang); kovotojai su įvairiausiais egzotiškais ginklais ir t.t. ir pan.

Gerulė:

Nėr.

"Kiečiausios" frazės:

"– I have no arms and you have no eyes – so we're even.
– But I have eyes!... AAAAaaaaaaaaaaaa!!!..."

"You bastards! You're gonna die here! I shall use the Tiger Strike to kill you all!"

---------------------------


Kultinio kung fu kino žinomiausios asmenybės dažniau būna aktoriai arba kovų choreografai, bet jei rinktume svarbiausią kung fu kino režisierių, turbūt savo balsą atiduočiau Chang Cheh'ui. Vien per 15 bendradarbiavimo su Shaw Brothers studija metų jis sukūrė apie 70 filmų. Jei pasitaikys proga pažiūrėt, būtinai nepražiopsokit "Anonymous Heroes" (1971), "New One-Armed Swordsman" (1971), "Five Shaolin Masters" (1974), "Ten Tigers of Kwangtung" (1979), "Kid with the Golden Arm" (1979), "Two Champions of Shaolin" (1980)(tarp kitko, būtent šio filmo ištraukas pakoregavus kompu buvo sulipdytas tas linksmas Chemical Brothers ir K-os klipas "Get Yourself High") ir kitų Cheh'o wuxia ir kung fu stebuklų.

Adutis

2006 m. geguļæ½ļæ½s mėn. 02 d.



Komentarai 




Ieva 2007-12-16 11:10:08
gal kas zinot kauboju soki?



velnias 2007-12-16 11:09:26
pyderai paskutinia cia yra kaip atrodo jie tai padlos;D



ramadanass 2007-03-17 08:18:04
As turiu "Hon Kil Dong".Galiu pasidalinti.



egis 2007-02-02 03:27:42
Butu malonu,jeigu atsilieptu tie kas turi filma "Hong kil dong". Arba patartu kur si filma nusipirkti:)



wuox ghui 2007-01-20 09:02:15
Ei, ple, Honggildongo neliesk! Okultinis filmas apie zmones-malunnsparnius. Kas gali buti geresnio uz bosa olauws ir filma apie skrajojancias bizdzionias?



soprano 2006-12-20 17:31:14
zmones o naujesnio nieko neturit? :[



senmerge 2006-11-25 04:50:10
www.o senmerge neziuri apie kung fu.fu



Raga 2006-08-24 14:23:36
visagalis internetas tau padės juos gauti



marius 2006-08-18 20:18:52
is tikruju noreciau suzinoti, kur tuos filmus gauti, BO videotekose ju nera jokiam formate!



Raga 2006-07-31 15:56:56
Man reikia, o jeigu tau nereikia, tai kam skaitai?

As va atostogavau Dzukijoje ant merkio kranto ir ziurejau kung-fu filmus. Sunkiai galeciau isivaizduoti geresnes atostogas. O Five Deadly Venoms tai nera ka ir kalbeti - sedevras, zinoma, turint galvoje sukurimo metus.



Arūnas 2006-05-28 17:26:19
Siūlau įkurti "VISĄ TAI PERSKAIČIUSIŲ KLUBĄ".
Aš - ne narys...

P.S. Kam tos rašliavos reikia?



cheng 2006-05-19 08:41:15
geras filmas



Klebonija 2006-05-04 13:27:32
Hey - O ten komedija??? BOŽE!!! Žiūrėsiu dar kartą.



hey 2006-05-03 21:10:09
klebonija- turbut Saolinio futbolas? jieginis filmas. jei jau kung fu ziureti, tai tik tokia komedija, o visa kita tai nea.



Klebonija 2006-05-03 12:40:55
O aš labai nepalankiu metu (apsvaigusi nuo degių skysčių ir dūmų) įsijungiau filmą kur futbolas ir kung fu - ar nežinau jau kas. Tai kaip prisispaudžiau prie atlošo, taip ir negalėjau pajudėt. Nedaij bog tokį filmą kino teatre. Žiaurus filmas iš tiesų sakau žiaurus.



kilimandzaras 2006-05-02 15:11:41
As tai esu uz Ceburaskos kung-fu stiliu:) Ir atsimenu, po Honggildongo supratau kaip nepavargstant reikia lipti i kalna: rankos uz nugaros, pasilenki paraleliai slaitui ir varai atsiputes:) Ten vienas senukas taip dare.

O ka pasakytum apie Kill Bill?


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



"Oskarai" 2006 (25)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

"Kova su šešėliu" pasakų namelyje (35)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.3): lytys ir aktoriai ("Stage Beauty", (Richard Eyre, 2004)) (1)

--- --- ---

"Vaško" aukos (12)

--- --- ---

Trys “Kino Pavasario' 05” filmai: diletanto įspūdžiai (4)

--- --- ---

Jos didenybė komedija Pt.1. "Sėkmės džentelmenai". (10)

--- --- ---

Martin Scorsese 'AVIATOR' (2004) (9)

--- --- ---

Apie ką burzgia mano benzopjūklas? ("Texas Chain Saw Massacre" (1974) prisimenant) (14)

--- --- ---

SHOGUN ASSASSIN ! (10)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.2): dievo ir velnio ženklai (7)

--- --- ---

Šiapus (16)

--- --- ---

Svetimi ir grobuonys (30)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.1) (10)

--- --- ---

Karaliaus ƃĀ¾vejo laimƃĀ« (4)

--- --- ---

Turėjimo kultas ir daunloudų manjakai (67)

--- --- ---

SUBJ1 (13)

--- --- ---

Maitvanagiškasis vojerizmas "Jaščike"! (34)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (II dalis) – Culture.lt (16)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (I dalis) (12)

--- --- ---

Praūžė Kanų festivalis arba Kaip tapti išieškoto skonio senberniu (4)

--- --- ---