:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


filmų paieška  
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Naujausi   0 1 2 3 4 5 6 7 8 9    Šūdai  Pusė velnio  Zašibys





"Kova su šešėliu" pasakų namelyje

Plačioji Rusia, "super-deržava", mūsų draugai ar priešai, broliai ar pavergėjai... Na, kaimynai tai bet kokiu atveju. Pažiūrėkim, kokią virtualią Rusiją sukuria ir kaip savo šalį pristato masėms kuriamas ("šyrpotrebinis") rusų kinas. Neįsižeiskite, pavyzdį paimsiu tik vieną - jis jokiu būdu nenusako nei bendrų propagandinių tendencijų, nei Rusijos kino meno lygio, bet panašių įvaizdžių tikrai pastebėsite daugelyje rusų kino ir TV produktų.

Apie patį filmą - "Kova su šešėliu" ("Boy s tenju", rež. Aleksei Sidorov, 2005) galima būtų pasakoti daug, bet užteks vieno retorinio klausimo:
Kaip įmanoma su tiek daug babkių sukurti tokį "PIGŲ" filmą?
Retorinis atsakymas: paklausa formuoja pasiūlą...
Ar atvirkščiai?...
Bet ne tam susirinkom. Susirinkom aptarti filme piešiamą pasaulį.
(Iškart pasakau: nelyginu jo su realybe. Negyvenęs Rusijoje - neturiu tam moralinių teisių.)

Banditai ir "bratva"

Filmo "Kova su šešėliu" piešiamoje Rusijoje knibždėte knibžda banditais. Kaip Amerikoje visi yra gangsteriai arba siekia jais būti, taip Rusijoje visi yra banditai arba siekia jais būti. Aj ne, ne banditai, o "bratva". Banditai yra kas? Tie, kurie muša, vagia, prievartauja, o "bratva" yra tokie pat, tik visų tų blogybių nedaro. Tai kodėl tokie pat? Visų pirma todėl, kad moka "bazarą", t.y. moka kalbėti taip, kaip "priklauso" ir tuo didžiuojasi, pažįsta žargoną, žino "paniatkes", gali būti atsėdėję kalinimo įstaigoje (kas, be abejo, tik sustiprina dvasią ir užgrūdina sielą), turi "stogą", t.y. pažįsta turtingų ir įtakingų, kurie savo ruožtu, ko gero, yra būtent tie, kurie muša, vagia, prievartauja, bet gal ir ne, nes neaišku, ar jie tokie (gal tie įtakingi draugai tiesiog gavo didelį palikimą?), nors, tas vadinamasis "stogas" dažniausiai būna tiesiog vaikystės draugai, kurie niekada neišduos, nes jie draugai nuo vaikystės. Taigi, draugai, "stogas" ar dar kažkas labai artimo - banditukams yra labai svarbu. Nes su kuo gi dar panaudosi išmoktą žargoną? Net pats pavadinimas "bratva" nurodo būtent daugiskaitą, tai yra bendruomenė, tik kartu, tik sujungusi jėgas sugebanti išgyventi ir išsaugoti vertybes.

Herojus ir Vertybės

Labai svarbus to paprasto rusų bachūriuko aspektas yra, kaip čia geriau išsireiškus, "ėriukizmas po viko kailiu", t.y. idealus herojus turi būti paprastas, stuobrys netašytas, grubus (tik ne su moterimis!), nevengiantis pasimušti, vyriškas, išgeriantis, BET: iš tikrųjų (po vilko kailiu) slepiasi protingas, jautrus, švelnus ėriukas, skaitantis knygas, patyręs gyvenimo negandų, dėl to užsigrūdinęs ir išmintingas, sugebantis mylėti. Bet jei jis būtų tiesiog toks, juk būtų visai neįdomu, ar ne? Va tam visi ir kišami į tuos vilkų kailius.

Jei mūsų herojus Artiomas ir turi silpnybių, tai su jomis kovoja. Pvz., filmo pabaigoje meta rūkyti. Puikus pavyzdys jaunimui.

Pavyzdys jaunimui tikrai sugeba mylėti moterį. Mylėti nuoširdžia, tikra, stipria, viską nugalinčia (rusiška?) meile. Jis net eiles jai sukūrė:
"Любовь бьёт прямо в сердце,
стоит тебе раскрыться.
Она не похожа на Тайсона,
а совсем даже наоборот.
Но бьёт намного сильнее.
И вот, лёжа на полу,
первый раз в жизни
ты больше не хочешь
драться".
(skaitant šiuos posmus patartina fone pasileisti lyrišką muziką).

Na, ir kalbant apie vertybes, būtina paminėti nuoširdumą. Tai nuo senų senovės yra rusų pasididžiavimas Nr.1. Ir nieko čia blogo. "Naš, svoj, prastoj, russkij pareniok" visada sakys tai, ką galvoja, niekada nepasididžiuos padėti silpnesniam - visai netaip, kaip koks plikagalvis negras. Nes negrai visada blogi. Negrai yra blogis, nugalėkime juos nuoširdumu. Pavadinime ("Kova su šešėliu") nurodytas šešėlis, be abejo, nėra negras, su kuriuo pirmiausia susikauna filmo herojus. Bet negras boksininkas simpatijų, aišku, nekelia - kaip ir jo negras vadybininkas. Jie, skirtingai nei išdidieji rusai, yra nesąžiningi, jiems rūpi tik pinigai. Bet herojaus priešas yra šešėlis todėl, kad herojus apanka. Aišku dar ir todėl, kad iš pat pradžių nežino, kas tikrasis jo priešas.

Tikrasis priešas

Ir kas gi tas didžiausias filmo pasaulio blogietis, kas tas rusiškasis Kaligula, Drakula ir Mefistofelis? Ogi verslo magnatas, turtuolis, gal net oligarchėlis koks, į tokią poziciją "prasimušęs" savo jėgomis, gyvenimo mėtytas ir vėtytas, bet ne sugniuždytas, o dar tvirtesnis, šalto, kaip šiaurės ašigalis žvilgsnio ir geležinės valios žmogus, tačiau neturintis nė kruopelytės gailesčio. Būtent jis yra viso blogio šaltinis, būtent jis bendradarbiauja su kolumbiečių mafija ir šaltakraujo kilerio rankomis persekioja herojų ir jo artimuosius. Saugokitės Rusijos oligarchų – jie skirtingai nuo visų kitų rusų, yra ne ėriukai, pasislėpę po vilko kailiu, o atvirkščiai – vilkai, pasislėpę po ėriuko kailiu!

Moteris

Filmo Rusijoje moterys seka įprastais "rusų moters" stereotipais, kurių svarbiausią dalį užima stiprybė ir meilė. Herojaus mylimoji Vika – buvusi narkomanė, tačiau savo valios dėka žalingo įpročio atsikračiusi ir grįžusi į normalų gyvenimą. Gal todėl, kad pati yra patyrusi daug negandų, ji sugeba mylėti stipriai ir iš visos širdies. "Man nereikalingas rytojus, jei tavęs nebus šalia",- sako ji Artiomui. Pavojingos situacijos suteikia daug gerų šansų romantiškosioms savybėms pasireikšti. Ir apskritai, kai žmonėms sunku, jų ryšys atrodo daug svarbesnis, ryškesnis, meilė nusidažo fatalizmo spalvomis ir tampa žymiai dvasingesnė, visai nekasdieniška, ne buitiška, o pakilusi į švento pasiaukojimo plotmes...

Angelai sargai

Daug kas šiame pasaulyje nuperkama ir paperkama, bet tik ne teisingieji milicininkai, nesiskiriantys su juodais nindzių kostiumais, kaukėmis, "broniželetais" ir "kalašnikovais". Pulkininkas Ničiajevas (specialusis kovos su narkotikais skyrius) gali būti žiaurus, negailestingas, grubus, arogantiškas, gali rodyti panieką visiems ir kiekvienam, bet jis niekada nenusižengs savo principams, ir visada kovos už teisingumą ir įstatymą. Šiais chaoso laikais reikia tokių žmonių kaip jis. Jis suvokia, kad korupciją, blogį, banditus ir mafiją galima nugalėti tik pasitelkus jų pačių metodus. Cha, labai primena filmo "Valstybės patarėjas" "nušvitimus", ir, aišku, paties Putino "tvirtą ranką"... Oj, stop, atsiprašau, su realia Rusija žadėjau filmo pasaulio nelyginti.

Paslaptingi nepažįstamieji

Jaudinančiai nuostabu kai gatvėse pilna žmonių, kurie gali nemokamai pavėžinti, padėti atsikratyti persekiotojų, draugiškai paplepėti ir palinkėti sėkmės. Kai viskas atrodo prarasta, kai nebėra vilties, kai tenka griebtis už šiaudo, į sceną įžengia paslaptingas nepažįstamasis ir padeda herojui, prieš kurį, atrodo, atsisuko visas pasaulis. Ne, ne visas, tauta ir paslaptingieji nepažįstamieji palaiko herojaus pusę, nes herojus ir pats atėjęs iš tautos, iš paprastų žmonių, o ne šiaip koks nors "pasikėlęs" inteligentas...

Prabanga

Filmo pasaulis spindi, švyti, tvieskia prabanga. Blizgantys juodi džipai "mersai" (reklama filme brukama gan tiesmukai ir dažnai) tobulai prigludę prie kelio dangos rieda po lietumi spalvingų cerkvių bokštų fone, turtuoliai sėdi ofisuose dangoraižių viršūnėse, pro kurių langus visas miestas matosi, mėgaujasi prabangiomis mašinomis, prabangiomis moterimis, prabangiais apartamentais... Atsigaunanti, turtinga Rusija! Bet filmo autoriai pabrėžia, kad prabanga žavėtis neverta, kad būtent prabangoje veisiasi blogis, mafija, narkomanai ir negerumai, o gėris slypi laisvoje sieloje, neparklupdytoje turtų ir pinigų, tačiau jų neatsisakančioje, o naudojančioje juos kilniems tikslams.


Va toks pasaulėlis. Va taip Rusiją pristato filmo "Kova su šešėliu" ir kai kurių kitų filmų kūrėjai. Va toks "pasakų namelis". Reikia pripažinti, jis turi nemažai žavesio, tam tikro komiksinio, pasakiško, savotiško žavesio... Šitą "pasakų namelį" palyginti su realia Rusija galėtų joje buvę ar esantys. O jūs geriau pasakykit, ar norėtumėte būtent tokioje šalyje pagyventi? Aš – nelabai. Man šis pasaulis atrodo nuobodus ir nuspėjamas. Verčiau dar kartą paspoksosiu į narkotiškai psichodelinę Dostojevskio "Idioto" adaptaciją "Daun Haus" (rež. Roman Kačianov, 2000)...

Adutis

2005 m. liepos mėn. 13 d.



Komentarai 




lynka 2007-11-25 16:18:19
tai nesamone



nevaznas 2007-11-10 01:28:44
tik tokie dabilai ir tamposi po senbernius... eikit jus nachui... ka jus suprantat apie rusu kina



2007-05-20 20:29:01
www. kas gali parasyti wisu dainu pawadinimus??? nu wisa sound track??



džen 2007-04-12 13:01:47
kur galima įsigyti šį filmą?



kleopatra 2007-03-18 14:27:50
geras filmas,dar noreciau paziureti 2 dali



saniok bio s cenju!!!!! 2006-01-19 18:04:55
man patiko sis filmas nes daug veiksmo!!!

jei norit pariureti si folma dar kar junk 1 baltijos kanala 20.30 kova su seseliu =) 0_______________0 jega jau



Belovas 2005-10-14 18:53:54
Geras filmas



Jora 2005-09-28 12:25:36
Gražiai čia Adutis aprašė filmą:) nieko nepasakysi. tik va prie esmes nelabai prisikase...Kiek zmoniu Rusijoje turi varda Vagit, o kiek oligarchų? as zinau bene viena - viena Lukoilo sefu... Dar vienas pastebejimas Kolchin ir Klichko, ar nepanasu? Ir kova su Palmeriu tai visai primena Klitchko su L.Liuisu... gal rusai norejo parodyti sunku kelia i zvaigzdes, pasinaudodami aliuzijomis i tikrus asmenis?
Filmas, aisku yra poprastis, nors aktoriai vaidina isties neblogi, geresnis is sios serijos yra POBEG.



pressas 2005-09-04 14:59:27
bandziu as ta filma ziuret, bet neiskenciau viso - pravalas kazkoks...



2005-08-25 21:44:47
pagauni rusa bl nx... suvolioji



sew 2005-07-29 22:26:01
gerai parasyta apie eiline ruskiu slykstiena..



Niupa. 2005-07-21 17:35:07
Debilai, nieko nesuprantat apie rusų kiną.



2005-07-18 12:34:34
o savo rubrikoj galiu sau leisti ne tik pyktis su logika, bet ir rašyti apie TV arba internetą (ką ir darau). ir ką jūs man? :)



adu 2005-07-18 12:22:13
objektyvumo ir nesiekiau.
apie trečiarūšių filmų, made in Hollywood, kuriamą JAV įvaizdį norėjau parašyti net šiame pačiame straipsnyje, bet patingėjau plėstis, juolab, kad panašumų ne tiek daug, kaip gali pasirodyti :)
o apie gerą rusišką kiną dar parašysiu.



Niom 2005-07-18 07:31:42
heh,aš tikrai nesu "draugas" Niom,bet teisybė turi egzistuot.



Generolas Kolčakas 2005-07-17 21:23:31
O ko gi taip erzeliuoja ponas (ar draugas?) Niom?
Vis dar brangus spalio revoliucijos idealai, ar tiesiog jis kariauja informacini kara pries nedraugiskai nusitekusia burzuaziniu valstybiu spauda?



Niom 2005-07-16 20:16:03
Aš galiu parašyti lygiai tokį patį straipsnį apie bele kokį trečiarūšį filmą made in Hollywood.Ir ką?Lygtais JAV nesukuria neblogų filmų.
Tiesiog, kaip šito teksto autoriui buvo patogu,taip jis ir interpretavo.Vadinasi objektyvumo-0.



Zuzia 2005-07-16 18:44:27
juk paaiskino kodel tik viena, perskajtyk pirma pastrajpa...



... 2005-07-15 23:42:17
Adutis pykstasi su logika - filmų temoje šnekama ne apie FILMĄ, o, atsieit, apie šalies įvaizdžio vaizdavimą mene.
Tada kodėl apsiribojama mąstant apie "tokią temą" VIENINTELIU filmų. Apie kurį "būktai nenorėta šnekėti"



Zuzia 2005-07-15 15:52:25
a kuo tau neoatiko lietuviskas tranzitas?



vasia 2005-07-15 15:46:11
Dalbajobai litovcai irgi stengiasi neatsilikt, per rusus nesenai rodė nerealų lietuvišką kriminalinį serialą Литовский Транзит.



Zu 2005-07-15 14:10:25
xa xa xa, papa, o atejviu nebijaj?



Papa 2005-07-15 14:04:40
Sutinku su A2čiu 200 percentų.
Esu rusofobas. Rusai per kina plauna babkes, gali įpirkti labai talentingus (įtaigius) kūrėjus...
Reikėtų straipsnelį sutraukti į šūkį ir pakabinti televizijose, kaimų diskotekose, Basanavičiaus gatvėje, Kėdainiuose ir kituose Daun Hausuose.



Laima 2005-07-15 07:20:29
O filmo garso takelis tai fuflo, pigus rusiškas popsas ir tiek...



2005-07-14 23:55:02
neblogas straipsniukas, reikai sutikti, kad tox salies ivajzdis kuriamas daugely filmu ar serialu, o prasmingu filmu tikraj yra(valstybes patarejas, rytaj vakaraj, kad ir brat bej brat 2:))



a 2005-07-14 15:53:40
prasmingų filmų Rusijoje sukuriama, bet straipsnis šitas - ne apie kiną, o apie kuriamą šalies įvaizdį.



Niom 2005-07-14 15:21:11
Garso takelis lietuviškai:)
Original sound track



. 2005-07-14 15:00:17
kas yra OST'as?
Office of Science and Technology?



Niom 2005-07-14 14:52:02
Bet OST'as šito filmo yra labai neblogas,tad kitą kartą varydami propogandą prisiminkit.



Niom 2005-07-14 14:49:31
Man įdomu ar Rusijoj išties nesukuriama prasmingų filmų,ar autoriai specialiai renkasi kvailus,"pigius" ir jiems lengvai komentuojamus filmus,o kartu pagal filmo siužetą dar supažindina su Rusija,beabejo ne iš neutralios pozicijos?



Baisonėlis 2005-07-14 14:41:34
o aš turiu sutikti su Adučiu, paskutiniai rusų filmai bando romantizuoti banditizmą, verslininkai yra blogi, o kilnieji banditai robin hudai daro gerus darbus - susivemtina retorika ir filosofija.



grad 2005-07-14 10:20:36
Fee... Perdem vienasaliska rezencija, pasizyminti isankstiniu nusistatymu... Beje "spoilinimas" tampa jau isskirtine Aducio savybe.



. 2005-07-14 07:07:19
Nusivylusiam:
straipsnyje rašoma ne apie filmą.



Nusivylęs 2005-07-13 20:47:38
Pasimaudei tarp siužeto. Papasakojai kas rodoma filme. Išpūtei savo postringavimą - ką pats manai apie filme pasakojamus įvykius.
O kur filmo kokybės analizė?!
Manai, jog parašyti, kad jis pigus, tai jau ir užtenka?!



Kilimandžaras 2005-07-13 17:30:29
Gražiai įvyniotas akmenukas, ką ten, visas akmuo į kaimynų daržą:)
Jeigu visa filmo fabula yra tokia, kaip aprašyta, tai sakyčiau blogiausios rusiško charakterio pusės, dėl kurios Rusija kenčia n-šimtmečių ir matomai dar kentės, įsikūnijimas - turtingas reiškia vagis, o vat bedniakai - gėris, grožis ir teisingumas.
Kas, kad šūde sėdi, užtat tarp bendraminčių.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



"Oskarai" 2006 (25)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.3): lytys ir aktoriai ("Stage Beauty", (Richard Eyre, 2004)) (1)

--- --- ---

"Vaško" aukos (12)

--- --- ---

Trys “Kino Pavasario' 05” filmai: diletanto įspūdžiai (4)

--- --- ---

Jos didenybė komedija Pt.1. "Sėkmės džentelmenai". (10)

--- --- ---

Martin Scorsese 'AVIATOR' (2004) (9)

--- --- ---

Apie ką burzgia mano benzopjūklas? ("Texas Chain Saw Massacre" (1974) prisimenant) (14)

--- --- ---

SHOGUN ASSASSIN ! (10)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.2): dievo ir velnio ženklai (7)

--- --- ---

Šiapus (16)

--- --- ---

Svetimi ir grobuonys (30)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.1) (10)

--- --- ---

Karaliaus ƃĀ¾vejo laimƃĀ« (4)

--- --- ---

Turėjimo kultas ir daunloudų manjakai (67)

--- --- ---

SUBJ1 (13)

--- --- ---

Maitvanagiškasis vojerizmas "Jaščike"! (34)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (II dalis) – Culture.lt (16)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (I dalis) (12)

--- --- ---

Praūžė Kanų festivalis arba Kaip tapti išieškoto skonio senberniu (4)

--- --- ---