:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


filmų paieška  
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Naujausi   0 1 2 3 4 5 6 7 8 9    Šūdai  Pusė velnio  Zašibys





Martin Scorsese 'AVIATOR' (2004)

Už poros savaičių bus daug dėmesio siurbiantis šou – "Oskarų" įteikimas. Tik tada paaiškės amerikiečių kino akademijos numylėtiniai. (Atseit) Paradoksalu, kad vienas pačių pačių didžiausių amerikiečių kino režisierių Martinas Scorsese (kaip ir, tarp kitko, daugelį garsiausių filmų Amerikoje sukūrę kino "dievai" Hitchcockas ir Kubrickas) nė karto nėra gavęs tos blizgančios statulėlės. Šiais metais jo filmas "Aviator" turbūt gaus. Bent kelias iš vienuolikos – tiekoje kategorijų šis filmas nominuojamas. Ta proga truputis mano įspūdžių apie šį filmą.

Kad "Last Temptation of Christ" (1988) buvo skandalingas, kontraversiškai vertinamas ir daug kam nepriimtinas tai aišku, ale nu vat kodėl "Academy of Motion Picture Arts and Sciences" nepagyrė sinefilų taip dievinamų "Taxi Driver" (1976), arba "Raging Bull" (1980), arba gangsterinių "Goodfellas" (1990) ir "Casino" (1995), ar krūvos kitų nuostabių Scorsesės darbų? Negi jie taip jau garsiai šnekėjo apie tai, ko išgirsti amerikiečiai nemėgsta? Hmm... Na, tai ilga ir sudėtinga gal kitam kartui paliktina tema. Bet irgi kažkaip nei šis nei tas, kad tiek daug auksinių statulėlių (galbūt) laimės naujausias šio kino meistro darbas "Aviator" – mano nuomone, geras, įdomus, tiksliai susuktas filmas, tačiau nieko naujo kino pasaulyje neištariantis... Bet kokiu atveju, "oskarai" mano akyse niekad ir nebuvo tiksliu kino kokybės štampu...

M.Scorsese, kaip ir pvz. koks Oliveris Stone'as, savo filmuose dažniausiai kalba apie Ameriką – "lend of ze fry, houm of ze breiv". Ir ne tik kalba. Beveik visi jo filmai yra vieno ar kelių žmonių spalvingos istorijos, apipintos laikotarpio dvasia ir aktualijomis, su pačiais įdomiausiais, per amerikiečių prizmes priartintais momentais. Dievaži, galima sakyti, kad M.Scorsese aplink kiekvieną savo filmų herojų nupiešia didžiulį, dinamišką, gražų ir pavojingą pasaulį; pažiūrėjęs jo filmą vis dar jautiesi tame pasaulyje, vis dar svaigsta galva nuo spalvų, žybsėjimų, šūvių, vis dar zvimbia galvoje ryškių asmenybių ištartos frazės. Panašiai yra ir su "Aviatoriumi". Amerikiečiai, arba amerikiečiai, menantys JAV tarpukario laikotarpiu, tegul ginčijasi dėl vaizduojamų laikų atmosferos autentiškumo, mes turbūt tegalime pasakyti, kad į tuos laikus, vaizduojamus Scorsesės, žiūrėti mažų mažiausiai labai įdomu.

Biografinė drama "Aviatorius" pasakoja apie garsaus amerikiečių aviatoriaus, multi-milijonieriaus ir kino režisieriaus Howard Hughes gyvenimo tarpsnį maždaug nuo 1920-tųjų iki 1940-tųjų pabaigos. Prikolnas dėdė buvo, paveldėjo didžiulį kiekį bagsų ir didelę įmonę, projektavo ir pats bandė lėktuvus (gi vienu metu visų berniukų svajonė buvo suaugus tapti "liotčiku-ispytateliu", jūsų ne?), tūsinosi su mega-gerulėmis kino super-žvaigždėmis, prodiusavo ir režisavo filmus. Ir prie viso to dar sirgo paranoidine schizofrenija (daugelio talentingų žmonių atributas)! Bet va ar įdomu žiūrėt dėl įdomios vaizduojamos asmenybės, ar dėl ryškiai sukurto vaidmens (Leonardo Di Caprio), ar dėl stipraus scenarijaus (John Logan – didelis Orsono Welleso fanas, gal dėl to "Aviatoriaus" ritmas ir tėkmė kartais primena "Pilietį Keiną"), ar dėl režisūros – sunku pasakyti. Ko gero, dėl visko po truputį.

L.Di Caprio – tikras aktorius ir savo rolę atlieka meistriškai, bet gal jis nevisai tinkamai parinktas šiam filmui, gal jo charizma švyti ryškesnėmis šviesomis tik "Romeo" tipo vaidmenyse? Nes įėjęs į artimus ar tolimus filmo kadrus jis netampa dėmesio magnetu, bent jau ne taip stipriai įelektrintu, kaip derėtų biografinės dramos pagrindiniam "varikliukui". Tiesa paskutinės jo ištartos filmo teksto frazės dar ilgai aidi galvoje...
Gal ir ne man vienam daugiau estetinio malonumo suteiks Cate Blanchett kurtas manieringos (mūsų kartai menkai pažįstamos) Holivudo žvaigždės Katharine Hepburn personažas, įvilktas į tokius įspūdingai juokingus kadaise madingus kostiumus. O visi kiti aktoriai tai, toks įspūdis, kad tik šmėsteli ekrane ir išgaruoja: tik spėji pirštą atkišt: "O! Čia juk "hobitas" Ian Holm! O čia Jude Law! O va Alecas Baldwinas dar nepaseno!" ir jų jau nebėr ekrane...

Ką galima pasakyti apie režisūrą? – Jau pasirodžius "New Yorko gaujoms" girdėjosi daug nusivylusiųjų Scorsese zyzimų. Dabar tų zyzimų dar prisidėjo. Aš daug nezysiu, bet pasakysiu, kad, man "Aviatoriaus" pasakojimo ritmika, dinamika ir dėliojami akcentai pasirodė blankoki. Jei kokį "Taksistą" galiu žiūrėti 10 kartų iš eilės ir nenusibosta, o kiekvienąkart pribloškia, jaudina ir žavi, tai "Aviatorių" žiūrėti tiesiog elementariausiai įdomu. Bet ne daugiau. Šlovės "švytėjimo" ir jos "užkulisių" "tamsos" supriešinimas traukia dėmesį, bet kituose režisieriaus darbuose tokios svarbios ir ryškios detalės "Aviatoriuje" susilieja (gal, kad jų pririnkta tiek daug?), panoramos nestringa dūšion ar atmintin, trūksta prasminių kirčių (vien įdomaus žmogaus istorijos neužtenka "užkabinti" kažką svarbaus žiūrovo sielos gelmėse), vietomis trūksta ir artimesnio žvilgsnio į personažus, konfliktus, charakterių vystymo ir motyvacijos (ar tik mes taip įpratę, kad tai turėtų būti svarbiausia biografiniame filme?), simbolizmas sunkiai apčiuopiamas, o gal trūksta emocinio ryšio tarp žiūrovo ir personažo – taip kiek nuobodokai egocentrišku tampa ne vien herojus, bet ir filmas.

Galutinis verdiktas – ne šedevras, bet pamatyti ir susidaryti savo nuomonę verta. To jums ir linkiu.

Adutis.




2005 m. vasario mėn. 09 d.



Komentarai 




agne 2006-08-08 12:33:03
man sis filmas lb patiko,buvo nuobodokas,bet kai visa perziurejau,man paliko ispudi...liuks! :-)



lialia 2006-08-02 14:10:20
man filmas buwo žiauriai nuobodus,išvis nė nebutčiau jo žiūrėjus jei ne gražuoliukas leo di caprio



rd 2006-02-06 13:28:42
Nepatiko



panike 2006-02-06 12:55:27
di caprio tikrai niujorko gauju nesugadino,kaip ir aviatoriaus



Adut 2005-03-17 07:15:43
kaip esu minėjęs, jei man iškyla dilema: žiūrėti kiną ar apie jį rašyti, renkuosi pirmąjį variantą; daug filmų dabar turiu galimybę pamatyti, tai užtrunku su straipsniais, bet jau tuoj tuoj bus :)
(o anotacijų yra prie filmų aprašymų - spauskite "Naujausi" arba pagal paiešką)



Meškiukas 2005-03-16 19:59:25
iš patikimų šaltinių girdėjau, jog ruošiamas visas straipsnių ciklas;)



Arūnas 2005-03-16 16:17:41
Tai ką - užlūžote?
Jau pusantro mėnesio to paties filmo anotacija...



Saulelis 2005-03-06 23:25:09
Baisonėli, ar jau baigsi kada tą patį loti, kiek gi galima? Visas pasaulis jau žino tavo nuomonę (beje, niekuo rimtu nepagrįstą) apie di Caprio :)



Baisonėlis 2005-02-28 14:41:08
di caprio sugadino Niujorko gaujas, nemnau kad papuošė ir šį filmą.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



"Oskarai" 2006 (25)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

"Kova su šešėliu" pasakų namelyje (35)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.3): lytys ir aktoriai ("Stage Beauty", (Richard Eyre, 2004)) (1)

--- --- ---

"Vaško" aukos (12)

--- --- ---

Trys “Kino Pavasario' 05” filmai: diletanto įspūdžiai (4)

--- --- ---

Jos didenybė komedija Pt.1. "Sėkmės džentelmenai". (10)

--- --- ---

Apie ką burzgia mano benzopjūklas? ("Texas Chain Saw Massacre" (1974) prisimenant) (14)

--- --- ---

SHOGUN ASSASSIN ! (10)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.2): dievo ir velnio ženklai (7)

--- --- ---

Šiapus (16)

--- --- ---

Svetimi ir grobuonys (30)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.1) (10)

--- --- ---

Karaliaus ƃĀ¾vejo laimƃĀ« (4)

--- --- ---

Turėjimo kultas ir daunloudų manjakai (67)

--- --- ---

SUBJ1 (13)

--- --- ---

Maitvanagiškasis vojerizmas "Jaščike"! (34)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (II dalis) – Culture.lt (16)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (I dalis) (12)

--- --- ---

Praūžė Kanų festivalis arba Kaip tapti išieškoto skonio senberniu (4)

--- --- ---