:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


filmų paieška  
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Naujausi   0 1 2 3 4 5 6 7 8 9    Šūdai  Pusė velnio  Zašibys





Apie ką burzgia mano benzopjūklas? ("Texas Chain Saw Massacre" (1974) prisimenant)

Laba diena. Mano vardas Leatherface. Šis straipsnis apie mane.

Net sau kartais sunku prisipažinti, bet tiesa gi kaip yla juk išlįs anksčiau ar vėliau: esu aš kino filmo personažas, fikcija, išgalvotas bičas. Tik nemanykite, kad aš labai jau skiriuosi nuo jūsų. Aš, kaip ir jūs, turiu savo gyvenimą, savo norus, aš, kaip ir jūs, turiu ką pasakyti.

Išgarsėjau, aišku, gan nemaloniomis aplinkybėmis: viena iš mano aukų pabėgo ir papasakojo kitiems apie mane, mano nusikaltimus. O iš tikrųjų tai tas "sukurta pagal tikrus įvykius" yra tik reklaminis triukas (kaip ir pvz. rykliafobiniame filme "Open Sea"). Idėja mano personažo sukūrimui paimta iš tikros istorijos apie tokį Ed Gein, kursai mėgdavo žmonių odą naudoti rūbams ir aksesuarams – kaip ir aš. (Tarp kitko, Edo Geino istorija inspiravo taip pat ir knygą "Psycho", pagal kurią vėliau Hitchcockas vieną garsiausių savo filmų sukūrė). Bet tokio originalaus manjako kaip aš – kuris ant mordos dedasi kaukę iš žmogaus odos, savo aukas galabija kūju ir benzopjūklu, ir dar gyvena su savo šeima, kuri jo "darbeliams" neprieštarauja – sunku būtų surasti realiame pasaulyje.

Pažiūrėję filmą apie mane ("Texas Chain Saw Massacre", Tobe Hooper, 1974) dalijasi į dvi stovyklas: vieni sako, kad tai nieko vertas isterinis šlamštas, prigrūstas sadistinių beskonybių, kiti nepaprastai žavisi ir įvardina kaip filmą, pakeitųsį supratimą apie horror žanrą, atsistojusį vienon eilėn su tokiais amerikietiškosios siaubiakiško kino mokyklos kertiniais akmenimis kaip "Night of the Living Dead" (George A. Romero, 1968) ir "The Exorcist" (William Friedkin, 1973). Vėliau apie mane dar sukūrė keletą tęsinių, visai neseniai (2003m.) išėjo perdirbinys ("remeikas"), kuris, tarp kitko, visai neblogai primena pirmojo filmo atmosferą – gal todėl, kad jo kūrėjai tikri pirmojo filmo fanai?... Mane daug kas cituoja ir prisimena (pvz., linksmas ir filosofinis M.Harron 2000 m. filmas "American Psycho").Taip, šlovės nestokoju. Bet nuolat girdžiu kaltinimus, kad esu kvailo ir tuščio filmo herojus. Tai ta proga noriu papasakoti, ką reiškia mano sprintai su benzopjūklu, kodėl aš visa tai darau, apie ką gi burzgia mano benzopjūklas:

1. Apie technologijas. Koks nuostabus žmogaus išradimas yra vidaus degimo variklis! Juo galima kalnus nuversti! Ir dar galima judėti greičiau už bet kokį kitą gyvūną! Beveik visai nevystant ir nepanaudojant raumenų ir panaudojant visai nedaug protinių resursų. Patrauki už virvutės, varikliukas užsiveda – ir pirmyn per medieną ir per žmogieną vienodai kaip per sviestą! Technologijos ir gelbsti, ir žudo. Arba gelbsti žudyti – va kaip mano konkrečiu atveju. Beveik viso filmo metu mano aukos girdėjo burzgimą: pradžioje – savo automobilio variklio, vėliau – generatoriaus, o dar vėliau – mano mylimiausio benzopjūklo. Su įvairiausių agregatų urzgimu užmiegame, pabundame, gimstame ir mirštame, prie jo įprantame ir jis neasocijuojasi su pavojumi. Įsivaizduokite, kad atstatau šį sutrikimą natūralioje pusiausvyroje ir suteikiu jums galimybę ne tik gyventi technologijų apsuptyje, bet ir mirti joje.

2. Apie susvetimėjimą. Jei gyvenate mieste, sėdite savo sušiktuose ofisuose, mokotės, arba išvis net nesistengiat pavaizduoti, kad patys užsidirbat pragyvenimui, tai kokio mėšlo trenkiatės į kaimo vietoves?! Kas čia jums – ekskursija? Muziejus? Atvažiavot, kad pasijuokti iš vargšų kaimiečių? Kas čia jus kvietė? A? Jūs ir mes – svetimi. Pasikėlę miestiečiai ir primityvieji kaimiečiai – kas tarp mūsų gali būti bendra? Mes nutolę vieni nuo kitų. Vis rašot ir kalbat apie susvetimėjimą ir ksenofobiją (geriau jau apie egzistencialistinį nerimą pakliedėkit), o ar nors vienas ką nors padarėt, kad svetimėjimas sustotų? Va mes kaime, pvz., gyvenam kaip viena didelė draugiška šeima. Ir išvis – šeimos vertybes mes gerbiam ir puoselėjam, pvz., kai žudom kvailus miestiečius, tai leidžiam ir dėdukui ką nors nužudyt (tik kad plaktukas jam jau krenta iš drebančios rankos), o močiutės net nelaidojom kai užsilenkė – iki šiol šalia dėduko supamojoje kėdėje sėdi. O jūs? Ką jūs suprantate apie šeimos vertybes? Taip kad vilkitės atgal į savo miestą, mėšliukai, o jei jau atvažiavot į kaimo vietovę, tai nusiteikit gaut per zūbus!

3. Apie neapykantą. Be abejo, labiausiai apie neapykantą. Motyvuotą, nemotyvuotą, prasmingą, beprasmišką – visiškai nesvarbu. Juk kai iš tiesų nekenčiu, šis stiprus jausmas užgožia bet kokią motyvaciją ar mąstymą. Jis gaivališkas, jis nepaiso išgalvotų gėrio ar blogio ribų, jis pats sau dievas ir teisėjas. Prieš ką nukreipta mano neapykanta? Ką pjausto mano benzopjūklas ir kieno galvas traiško mano kūjis? Va ką:

– Porą labai seksualių panų, išsirėdžiusių aptemptais, provokuojančiais, atvirokais rūbais, užkliudančiais beveik kiekvieno praeivio akis, apsiginklavusių beveik tobulomis papų ir šiknų formomis, gundančių „nerūpestingais“ padažytų akučių žvilgsniais, putliomis kaprizingomis lūpytėmis – AAAA! – kaip stipriai jūsų nekenčiu aš, kvailas kaimo išsigimėlis, niekada neturėsiantis jokių šansų vienos iš jūsų „pakabinti“ ir paturėti, tik žinokit, kad panašiai jūsų nekenčia ir daugelis moterų, niekada nebeturėsiančių jūsų jaunystės, jūsų viliojančių formų ar jūsų nerūpestingumo, ir kad panašiai jūsų nekenčia daugelis vyrų, kurie taip pat neturi šansų jūsų „pakabinti“ ar paturėti, nes jūs renkatės tik jaunus, arba tik protingus, arba tik „įdomius“ – dabar pamatysite, kad „įdomus“ esu ir aš, jūs kvailos, tuščios kekšės! Tuoj būsite jau tik padvėsusios ir išmėsinėtos kekšės! – AAAA! – kaip aš jūsų nekenčiu...

– Porą „šaunių“ studenčiokų – anų minėtų seksualių „gerulių“ potencialių kavalierių, pasitikinčių savimi, galbūt „maištaujančių“, galbūt protingų, greičiausiai potencialių brokerių, teisininkų, menininkų ar tiesiog keliaujančių hipiukų, trykštančių pasitenkinimu gyvenimu ir savo jaunyste. Malonu susipažinti, gaidžiai, mano vardas Leatherface, niekada nebuvau toks, kokie jūs, užtat turiu dyyyydelį benzopjūklą! C‘mon! Nepadvėsėte Vietname? – Padvėsite dabar! Kaip dar pora galvijų – mano skerdyklos „klientų“, nes mano akimis, galvijai ir tęsate, ir vieta jūsų – mėsos šaldytuve! Nekenčiu pienburnių, ypač tokių kaip jūs!

– Ir dar vieną nutukusį kiauliuką invalido vežimėlyje, nuolat dejuojantį arba tiesiog priekaištingu tylėjimu primenantį apie savo „sunkią“ dalią. Nekenčiu tokių, kaip tu, psichologinių vampyrų, bandančių sukelti mano užuojautą, visur kišančių savo ilgą nosį ir įkyriai reikalaujančių dėmesio bei atjautos! Tavo nuolat surauktas snukis tiesiog šaukiasi mano plaktuko! BUM!

– O galų gale: koks jums, po biesais, skirtumas? – Nekenčiu jūsų visų, vien todėl, kad jūs ne tokie kaip aš, vien todėl, kad jūs svetimi, vien todėl, kad jūs gyvi! Man nepatinka, kad jūs egzistuojate, tuoj paragausite mano burzgiančio draugo!

4. Apie baimę. Baimė gimdo baimę. Taip. Aš bijau kitokių nei aš, bijau nepažįstamų, bijau būti apgautas, vienišas, nesuprastas, išjuoktas, nereikalingas. Bet užtat kokį nepakartojamą malonumą patiriu, kai jaučiu, kad bijo manęs! Uch! Tai palyginama nebent su seksualiniu pasitenkinimu. Kai kokia durnelė bėga nuo manęs ir klykia, o aš neskubėdamas artėju prie jos su savo burzgiančiu benzopjūklu, kartais man atrodo, kad užuodžiu ore adrenalino kvapą. Baimė yra gerai. Baimė yra gyvenimo variklis. Bijoti naudinga ir žavinga, ypač kai bijo tavęs, o ne tu bijai.

5. Apie smurtą. Ne paslaptis, kad dirbu skerdykloje. Smurtas man duoną uždirba. O žmones pjaustau ir iš jų liekanų visokias grožybes meistravoju tik laisvalaikiu nuo gyvulių galabyjimo. Va gyvuliukus žudome savo reikmėms, kodėl iškart visi taip parinasi dėl žmonių žudymo savo reikmėms? Aš manau, kad smurtas taip pat yra teigiamas dalykas. Smurtas neša harmoniją, ramybę, susitaikymą. Padeda nuo depresijos. Man smurtas yra tapęs savotiška apeiga, ritualu. Kad mano smurto objektai esat jūs, čia jūsų problemos. Jei norite pasigrožėti mano ritualo kulminacija – atkreipkite dėmesį į filmo finalą, kuriame aš atlieku ritualinį medžioklės šokį , įsukdamas į pašėlusį valsą savo geriausią bičiulį ir palydovą – benzininį pjūklą!

Tai tiek šiam kartui apie medienos pjovimo įrankius ir jų prasmes amerikietiškajame siaubo kinematografe.
O prieš kaltindami mane, kad „išsidirbinėju“ ir ieškau prasmės beprasmybėje, labai gerai pagalvokite, ir turėkite omenyje, kad mano, o ne jūsų šaldytuve guli ne vien gyvuliukų mėsa, ir kad mano, o ne jūsų sandėliuky guli vienas toks linksmas benzininis medienos pjovimo įrankis!

Nuoširdžiai,
Leatherface.

(mediumas – Adutis).




2005 m. sausio mėn. 27 d.



Komentarai 




ratamonas 2008-05-10 13:06:49
Jooo, issigymeliai;))))*



kartais sakau NE 2007-09-27 00:47:48
aš labai kategoriškas smurto atžvilgiu. nieko čia gero. taip idiotiškai aprašyt su visom smulkmenom gali tik neišmanėlis. tokiu atveju, tokius nagrinėjimus reikėtų labiau užkoduoti, kad nuo butelaicio neatjunkyti verseliai nepasiektu.negi mazai smurto filmuose, per tv ir gyvenime.



Kekšės 2007-01-03 03:35:30
Kekšės



legionierius 2006-08-06 18:07:21
nu nachui tokiia šeimynėle



Baisonėlis 2005-02-04 13:35:18
mačiau kažkurį tais, pusvailis siaubiakas, bet tai aš kaip nesu žanro gerbėjas gal kažko nesuprantu.



Sattan 2005-02-04 08:27:10
Na, pažiūrėjau šitą senąjį variantą. Labiausiai Diedukas patiko. :) O Leatherface'as naujajame geresnis ir agresyvesnis - mažiau bazarina (tiksliau - nieko nebazarina) ir daugiau veikia. O senajame - gaidys, labai lėtai bėga, nemoščnos mergos pagaut niekaip negali... Sakyčiau bėga taip, lyg radikulitas kamuotų, ar kelių artritas, ar kažkas tokio panašaus. Gėda. :)



2005-02-02 05:54:57
filmas tai totali tufta, ishskyrus kelias scenas kai pvz pjaut pradeda nuo tarpukojo i virshu, tai bishki nupurto. kaip viduramzhiu inkvizicija kokiatais



rank 2005-01-31 19:29:09
blia seimynele tai topine!



Fekalijus Unitazovas 2005-01-31 17:26:36
Ting4jau skaityt visą straipsnį, todėl norėjau tiesiog pasakyti jog filmas visai neblogas :) kartais smagu pažiūrėti vieną, kitą "siaubaką" :)



Arūnas 2005-01-30 18:01:20
Kuo daugiau Adučio rašiniuose įsivyrauja PRETENZINGUMAS, tuo daugiau juose KVAILUMO :D



as 2005-01-28 16:39:32
benzopila bl tu bet koki filmas paziek pustelejes putike tu. bl visi cia uzpute paziuri koki filma pripute ir poto kisha kitiem sawo sushikta nuomone kad ziuret. bl gvadelupe paziek pustelejes super nerealus jausmas bus



Sattan 2005-01-28 09:50:57
Jo, čia mano mėgstamas personažas. :) Kaip jo pasekėjas, aš netgi Leatherhand'u pasiskelbiau. Senbernių yahoo-konfos dalyviai jau matė mano nuotrauką šitame amplua. :)



benzopila 2005-01-27 16:43:03
paziurekit filma pusteleje. nerealus jausmas



Kilimandžaras 2005-01-27 16:15:41
Oba kaip gerai! Pasakojimai pirmu asmeniu man visada patiko:)
Leatherface'o argumentacija labai panaši į dviejų trečdalių Lietuvos kaimų gyventojų, o ir stilistiškai panašių istorijų mūsuose pasitaiko. Taip kad nieko nauja, visi čia pripratę:)
Visgi kadangi nesu siaubo žanro filmų ir apsimyžusių kaimiečių (kad ir su benzopjūklais) gerbėjas, tai filmo nežiūrėčiau.
Jie mus su "Družbom", mes juos - su nedidinamu minimalios algos ir pašalpų dydžiu. Ir pažiūrėsim kas ką pirmas:P


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



"Oskarai" 2006 (25)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

"Kova su šešėliu" pasakų namelyje (35)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.3): lytys ir aktoriai ("Stage Beauty", (Richard Eyre, 2004)) (1)

--- --- ---

"Vaško" aukos (12)

--- --- ---

Trys “Kino Pavasario' 05” filmai: diletanto įspūdžiai (4)

--- --- ---

Jos didenybė komedija Pt.1. "Sėkmės džentelmenai". (10)

--- --- ---

Martin Scorsese 'AVIATOR' (2004) (9)

--- --- ---

SHOGUN ASSASSIN ! (10)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.2): dievo ir velnio ženklai (7)

--- --- ---

Šiapus (16)

--- --- ---

Svetimi ir grobuonys (30)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.1) (10)

--- --- ---

Karaliaus ƃĀ¾vejo laimƃĀ« (4)

--- --- ---

Turėjimo kultas ir daunloudų manjakai (67)

--- --- ---

SUBJ1 (13)

--- --- ---

Maitvanagiškasis vojerizmas "Jaščike"! (34)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (II dalis) – Culture.lt (16)

--- --- ---

Lietuviškas internetas apie kiną (I dalis) (12)

--- --- ---

Praūžė Kanų festivalis arba Kaip tapti išieškoto skonio senberniu (4)

--- --- ---