:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:politika kas čia per rubrika?

Sulficijus Romietis
Klaviatūrą pajudinti paskatino vieno iš mano gerbiamiausių Lietuvos publicistų Sauliaus Stomos komentaras “Delfi”

apie pagalbon besikviečiamą Aristotelį



Prisiminiau, kad per pastaruosius DU metus tiek laikraštinėje, tiek juolab internetinėje erdvėje kaip iš gausybės rago pylėsi panašios įvairių komentatorių mintys – laikas kažką daryti, Lietuvoje kažkas ne taip, metas sukilti ir panašiai. Po dviejų metų rezultatas – lygiai 0.




KĄ DARYTI?

Ir būtent perskaičius Stomos straipsnį man prieš akis iškilo seno mokyklinio vadovėlio apie Rusijos istoriją puslapiai: 1917-ųjų metų revoliucija (ok, aš nieko prieš vardan politkorektiškumo vartoti terminą “bolševikinis perversmas”, šioje situacijoje, kaip bebūtų liūdna, tai visiškai nieko nekeičia). Kas buvo tas bolševikinis perversmas? Caras ir jo ministrai, dabar tai vadintume “elitu”, šlaistėsi po Peterburgą su magiškuoju liekariumi Rasputinu, maudėsi prabangoje ir žaidė karą, neišmanydami, ar net nesirūpindami, ką daryti su tikromis SAVO tautos problemomis. Visa pažangioji inteligentija, kaip Stoma ir daugelis kitų dabar, tuo metu savo retokoje spaudoje šaukė, kad viskas turėtų būti ne taip, ir REIKIA KAŽKĄ DARYTI. Darbininkija ir mužikai, nenuostabu, jog tos spaudos neskaitė, ir kai jiems trūko kantrybė, nušlavė velniop ir carą, ir ministrus, ir pažangiąją inteligentiją, kuri sparčiai susikrovė lagaminus ir išplaukė Marselio kryptimi. Kas Rusijoje vyko po to, visi žinome. Jeigu nežinome, tuo blogiau mums.

Taigi tai, ką turime Lietuvoje šiandien, man mintyse neiškelia jokios kitos situacijos, išskyrus tą, rusiškąją, kokį 1917-ųjų vėlyvą rugsėjo mėnesį.

Tik esmė tame, kad situacija, lyginant su XX amžiaus pradžia yra ženkliai pasikeitusi. Ir jei mes nenorime alkano visa griaunančio maišto ir pilnų lėktuvų Londono kryptimi, laikas suprasti, kad dabar Lietuvoje netgi keliasdešimties pasišventusių žmonių grupė yra pajėgi įvykdyti ne destruktyvias, o protingas permainas. Visa bėda, kad viena vienintelė dar patriotinei Lietuvai likusi politinė partija to nesugeba ar nenori suvokti.

Jeigu ją nuo šio supratimo saugo tas pats visą likusią mūsų partinę sistemą supūdęs ir nugramzdinęs korupcijos ir neišpinamų verslo/politikos interesų inkaras, tuomet tebūnie. Iki visiško valstybės išnykimo, labai pasisekus, turime kokius 10-20 metų, ir aš joje neliksiu paskutinis užgesinti šviesą.

BET – jei yra stimulas veikti, tuomet laikas išvesti žmones į gatves, kaip tai buvo 1988-89-aisiais. Nejaugi viskas pamiršta? Nejaugi nematėme, ką tiesa motyvuoti žmonės gali padaryti Gruzijoje ir Ukrainoje, kaip jaunimas sugeba nepalūžti Baltarusijoje? Žinoma, kokie 0,5 milijono mūsų tautiečių to nebegalės padaryti, nes jau senai moka pajamų mokesčius svetimoms valstybėms. Bet - leiskite priminti – keliasdešimt sąmoningų studentų sugeba patekti į žiniasklaidą, teisėtai protestuodami prieš vieno iš Lietuvos kino kultūros simbolių – “Lietuvos” kino teatro užgrobimą. Viena moteris iš Kėdainių tos pačios dar nenupirktos žiniasklaidos dėka paviešina visą valstybę apėmusią problemą. Negi sunku suprasti, kokia išties įspūdinga yra pilietiškumo galia? Vos šimtas žmonių, o vėliau jų lavina, Lietuvoje galėtų nuskandinti velniop parsidavusią ir komunistinę nomenklatūrą, tik nukreipkite juos protingai!

Net ir Targovicos konfederacijos parsidavėliai, XVIII amžiuje atidavę Lietuvą rusams, supratę savo klaidą, meldė – “ant mūsų kapų užrašykite – mes buvome kvailiai, bet ne niekšai”. Tie, kuriuos dviejuose Gedimino prospekto statiniuose turime dabar, nesugebės suprasti nė tiek. Tad ko laukti?

Tos partijos, kuria aš vis dar pasitikiu, žmonės, skaitantys šias eilutes, viliuosi, supras kokiai konkrečiai partijai tai skiriama. Yra laikas demokratiniam seilėjimuisi, ir yra laikas istoriniam veikimui. Kaip 1988-aisiais. Aš už ir aš prisidedu.

2006 m. balandļæ½io m?n. 24 d.



Komentarai 




klaipeda 2007-05-29 00:41:30
gyvenu floridoj bet rodos kad ir cia reikalinga revoliucija gal tai paprasciausiai zmogaus natura



nawjuokia 2006-05-22 22:21:27
oops...pamirsau prisirasyt....sorry....



2006-05-22 22:21:00
"...per pastaruosius DU metus...kaip iš gausybės rago pylėsi panašios įvairių komentatorių mintys.... Po dviejų metų rezultatas – lygiai 0."
"..yra laikas istoriniam veikimui. Kaip 1988-aisiais. Aš už ir aš prisidedu."
"2006 m. balandžio mėn. 24 d"

Siandien jau geguzes 22...............o KUR tamsta? KA nuveike? kokie REZULTATAI?



Bagira 2006-05-12 23:43:09
"Darbininkija ir mužikai, nenuostabu, jog tos spaudos neskaitė, ir kai jiems trūko kantrybė, nušlavė velniop ir carą, ir ministrus, ir pažangiąją inteligentiją"
Manau, gana naivu tikėti, kad paprasti žmogeliai, neskaitantys spaudos, taip ėmė ir įvykdė sakyčiau neblogai organizuotą revoliuciją. Ar klystu?;)

O dėl klausimo - ką daryti? Kad kažką reikia daryti, akivaizdu. Tačiau kažkodėl abejoju ar teigiamai (ypač demokratijos prasme) suveiktų tokie revoliuciniai išėjimai kaip buvo Gruzijoje ar Ukrainoje, ar kad ir pas mus 1988-89 m. Vistik situacija visiškai kita... Dabar jau turėtų būti kitas etapas - sąmoningo pilietiškumo, savivokos skatinimas. Tada gal sumažės baimių priešintis korupcijai, pataikauti korupcinėms sistemoms. Ypač tai aktualu kalbant apie provincijas... Labai tikiuosi, kad tokie "vokelių skandalai" bent kažkiek prisidės prie šiokio tokio situacijos gerėjimo.



vaikeliux 2006-04-30 23:29:27
tai kad sudais smirda ir taip uzuodziam, ale kas siuolma daryt vis tiek nedaeina man...
ivedinejam is naujo tarybu valdzia ar ka cia reik daryt?



lietuvaitė 2006-04-30 07:46:17
kiek matau iš komentarų chebra nesupranta apie ką eina kalba. Reikėtų juos apgyvendinti kėdainiuose, tai pajustų kokios revoliucijos reikia, kad visa Lietuva nepradėtų smirdėti agurkicho šūdais.



2006-04-27 23:04:47
ir visgi, apie kokia cia mistine partija ejna kalba?



cnn 2006-04-25 18:12:03
Manau, kad arteja ne rinkimai, o pzdcas absoliutusis - va, tuoj kniaginia Satrija uzsienio reikalu ministre pataps.



saulelis 2006-04-25 17:28:11
O apie ką čia bazaras išvis? Dėl ko sumaištis kilo?



stu 2006-04-25 16:42:52
Ar kokie nors rinkimai arteja ?



adutis 2006-04-25 02:15:32
tai ka cia kas konkreciai siulo? :/



ragas 2006-04-24 23:58:51
ka, revoliucijos uzsimanei? siulai veikti 88-89 metu priemonemis pries korupcija ir interesu karus... hehe, o ka pats padarei tevynes labui?


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---