:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:senbernių muzika kas čia per rubrika?

Adutis
Įkvėptas John'o Merrick'o, su gerb.muzikologo S.Kilimandžaro leidimu, įsiskverbiu į senbernių portalo muzikos rubriką ir trumpai pristatau man įsimintiniausias 2004-tųjų kompaktines plokšteles.




Mano 2004-tųjų klausomiausi

Irish Folk/Punk Rock. Neck – "Here's Mud In Yer Eye!".
Šitie Londono airiai man suteikė didžiausią geros nuotaikos dozę nuo Pogues laikų! Surinktas iš ankstesnių albumų, pagerintas kokybės prasme, pridėta naujų dainų. Nemaža dalimi tiesiog airių liaudies muzika punk rock dvasioje. Iš asmenybių išsiskiria dūdelininkas. Daininykas (ir grupės įkūrėjas) Leeson O'Keefe vietomis užtraukia pro šalį, kaip ir priklauso pankams, bet skirtingai nuo norvegų Greenland Whalefishers visiškai nebando dirbtinai atkartoti MacGowano prikimusio vokalo. Visame albume jaučiasi begalinis atsipalaidavimas, padūkimas ir nepažabota energija. Jei reiktų rinktis linksmiausias dainas, įvardinčiau "Hello Jackey!", "I'm The Man You Don't Meet Every Day", "Topless Mary Poppins" ir, aišku, futbolo chuliganų himną "Ol E Hooley". Belieka susirasti naujesnį jų darbą "Sod 'em & begorrah".


Trance. Armin Van Buuren "State Of Trance".
Aš sakau – popsovas "bumčikas", labiau besidomintys pasakys – transas. Nors transas šokių ir elektroninės muzikos mėgėjams turbūt taip pat yra kaip ir "žemesnė rasė". Nepaisant visko, šitas dydžėjus iš Olandijos (jau turėjote įprasti prie ištisos masės visokių dydžėjų su dalelyte "van") yra savo amato meistras. Muzika visiškai popsinė, bet labai plati, erdvinė, banguojanti, visaapimanti, hipnotizuojanti, ir labai atpalaiduojanti, raminanti, gaivinanti, suteikianti energijos ir vitaminų, ypač tinka klausyti keliaujant. Patartina naudoti gerą garso aparatūrą arba geras ausines, nes čia pilna visokių aidų ir stereo efektų. "State of Trance" yra miksas su vieninteliu paties Van Buureno kūrinėliu – "Burned With Desire", kuris taip pat yra ir vienintelis kūrinys su vokalu – nuostabiai šiltu ir tuo pat metu šiurpinančiu (teigiama prasme) Justine Suissa balsu. Teksto primityvumas kelia šypseną, bet klausymo malonumo neatima nei lašelio. Užsimerk ir pasinerk į pustrečios valandos trukmės kelionę į bet kur, kur tik tavo vaizduotė sugebės tave nunešti. O gal ir dar toliau.


Soul/Funk/Jazz. Jill Scott "Beautifully Human: Words and Sounds, Vol. 2".
Vieno iš gražiausių pasaulio balsų savininkė Jill Scott plaukioja romantiškais soul muzikos debesimis kaip grakšti paukštė, primerktomis akimis, atpalaiduotais sparnais, laisvai kvėpuodama mėlyno dangaus oru. Albumą padėjo įrašyti aukščiausios klasės džiazo muzikantai ir jiems pasireikšti leidžiama, bet Jill melodijos ir improvizacijos veda visus akomponuojančius garsus kaip Nilsas žiurkių pulkelį, ji visada truputį priekyje, visas dėmesys kreipiasi į ją, jos balsas kaip maža mergaitė iš albumo viršelio laksto ir bimbinėja po ritmikos ir dinamikos labirintus, panorėjus bet kada išeina iš jų ribų. Nepaisant keleto hiphopiškų ritmų, albumas labai ramus, šiltas ir trykšta meile gyvenimui. Tinka klausytis vienumoje, ir juo labiau dviese.


Hard Rock/Stoner Rock. Monster Magnet "Monolithic Baby".
Kiek etikečių jiems beklijuotume (stoner rock'n'roll psychodelia groovy spaceage extravaganza ir t.t.), viena lieka aišku – šitie vyriokai iš New Jersey iki šiol trykšta energija ir visai nesensta. Nuo pat pirmųjų albumo garsų iki pabaigos magnetiniai monstrai užtikrintais, tvirtais ir galingais rifais gaivina senąjį blacksabbath'iškąjį hardrock'ą, ir mano galva į ritmą ima linkčioti noriu aš to ar nenoriu. Be viso kito jie turi tai, ką vadina kūrybine nuovoka, nors šita muzika iš principo nieko naujo ir nedeklaruoja. Tiesiog labai smagus klausalas, ypač tinkantis kietų senbernių vakarėliams. Patartina klausyti ne tyliai.




Black Metal. Darkthrone "Sardonic Wrath".
Vieni iš didžiausių mano black metal favoritų Darkthrone leidžia nedaug naujo tepasakančius albumus, bet nuo to nenustoja būti vienais didžiausių mano favoritų. Black Metal žanras, kuriam Darkthrone ištikimi ir šiame albume, neigia ir reiškia neapykantą ne tik kitiems žanrams, bet ir apskritai visam pasauliui, įskaitant ir meno kūrimo principus. Puikios kokybės "Sardonic Wrath" toliau tęsia Darkthrone posūkį link senojo, garažinio, anksyvųjų Celtic Frost laikų bliako, Fenrizui ir kompanijai visiškai nusišvilpt ant sintezatorių, Pagan Black Metal melodingumo ir visų kitų bezdalų. Šiame albume jie pateikia 8 bekompromisinius, džeržgiančius, riebius, neskubančius, bet labai griežtus tikro metalo kūrinius, kurie puikiausiai tinka sąmonės apvalymui nuo nereikalingų "parkių" ir labai linksmai susiklauso. Būtent tokią muziką vadinu sunkia muzika.


Pagan Folk Black Metal. Finntroll "Nattfodd".
Dauguma jungiančių liaudies muziką su metalu man yra tiesiog nuobodybė, o Finntroll stipriai išsiskiria iš jų visų. Jei girdėjote ankstesnius jų albumus, nenustebsite, jei negirdėjote, tai būtinai paklausykite bent šio, bent bendram išsilavinimui, nes Finntroll muzika atitikmenų neturi. Griežtus metalo rifus jie maišo su šalčiu ir sniegu dvelgiančiomis suomių liaudies melodijomis, ir daro tai nepriekaištingos kokybės ir technikos rėmuose, kuriems prilygsta nebent jų tėvynainiai Amorphis ir krūvelė jų pasekėjų. Ritmas kinta nuo greitų "hummpa" (suomiška polka) palakstymų, iki ramių, sunkių ir didelių troliškų žingsnių. Melodinga, brutalu ir gražu. Geriausiai klausosi apsnigtame miške. Rekomenduoju pradėti klausyti nuo hito "Trollhammaren".


East Coast Hip Hop/Rap. Kanye West "The College Dropout".
Tik prodiusavęs Jay Z kūrinėlius, Kanye West išlindo į mases su debiutiniu albumu "The College Dropout" ir iškart šoktelėjo į topų viršūnes. Prisidedu prie visų kitų liaupsių ir labai giriu jaunuolį. Albumo pagrindas yra nuostabiai melodingi ir dvasingi Soul samplai bei ramūs "neperspausti" ritmai, bet Kanye repavimas taip pat yra aukščiausio lygio ir labai originalus. Man patinka, kad jis išraiškingas ir, kaip koks 50 Cent, nevengia tonuoti. Kaip ir priklauso pagardintas daugeliu kviestinių reperių ir dainininkų, albumas labai maloniai klausomas, ir ramią vasaros sekmadienio popietę sukurs bet kur ir bet kada.




East Coast Hip Hop/Rap. Terror Squad "True Story".
Grupės sąstate įvyko šiek tiek pasikeitimų, iš kurių svarbiausi yra Big Pun mirtis, ir moteriškės Remy Martin prisijungimas. Bet kokiu atveju latinosas Fat Joe vis dar su jais ir vis dar tvirtai įrėmęs savo didelio kūno kojas grupės vairininko vietoje. "True Story" linksta į Gangsta Rap užuolankas, nors Soul dainorėliaus Tony Sunshine dėka plokštelėje yra ramių, plaukiančių dainūškų. Labiausiai šiame albume man imponuoja Terror Squad energija ir temperamentas, jaučiamas beveik kiekviename kūrinyje. Ech, pamatytumėt jūs kaip šokinėjo senberniai per senbernių sezono atidarymą ant viso garso užsileidę gabalą "Yeah, Yeah, Yeah"!


Kas dar?
Hardcorščikai/grainderiai Pig Destroyer išleido linksmą diską "Terrifyer", maloniai labiau orientuotą į techniką nei į noizą. Jei norite super-greito, blastbeat'inio ir super-techniško Death Metal, klausykit In Battle "Welcome To Battlefield". Iš Black Metal dar maloniai klausosi Nehemah "Requiem Tenebrae", taip pat rekomenduoju porą bliako diskų, kurie nėra nauji kūriniai, o senų, neišleistų ar perleistų kūrinių rinkiniai: Taake "Helnorsk Svartmetall" ir Belenos "L'ancien temps". O ar žinote, kad Amerikoj šiuo metu vyksta Antroji Heavy Metal banga, kurią, manyčiau, tiksliau būtų vadinti Thrash Metal atgimimu? Myžčiojantys Nu Metal pienburniai nueina nuo bangos, juos keičia griežtesni bičai. Ta proga atkreipkite dėmesį į Lamb Of God "Ashes Of The Wake" ir Shadows Fall "The War Within". Motorhead "Inferno" verta paminėti vien todėl, kad šitų dėdžių muzika niekaip nelengvėja (gal Lemmy apramino senatvinius marazmus įrašęs albumėlį Country stiliuje dar 2000-taisiais?).

Iš riaperiukų rekomenduoju eksperimentuojantį Madvillain "Madvillainy", Wu-Tang Clan atstovus Theodore Unit "718", Ghostface "The Pretty Toney Album" ir Masta Killa "No Said Date", o mėgstantiems West Coast riapą – Snoop Dog "The Masterpiece".

Elektronščikai turėtų nepraleisti Orbital "Blue Album", ambientininkai – Atomine Elektrine "Binomial Fusion". Dar norėjau parašyti apie grupės And You Will Know Us by the Trail of Dead albumą "Worlds Apart", nes jis man labai patiko, bet bliamba pastebėjau, kad jis oficialiai išleistas tik 2005-tųjų sausį. Na ir pofik, Kilimandžaras apie tokią muziką visvien geriau parašys ir pasinarplios, ar ten indie, ar postrock, ar postindie, ar dar koks biesas.

Skanaus.

2005 m. balandļæ½io m?n. 06 d.



Komentarai 




Kilimandžaras 2005-04-20 16:22:11
Magnetai ir man atrodo tiesiog nuobodūs - smagiai išklausyti galima vieną - pusantro gabalo, po to prasideda mūra.
"...Trail of Dead" paskutinis darbelis man susiklausė kaip visai pakenčiama "Green Day - American Idiot" versija :)



Lokys su skardine 2005-04-20 15:47:43
Na del Finntrolliu tai 233% sutinku.

Del Monster Magnet - nzn, nuobodoki jie. Spiritual Beggars ar Grand Magus - 133% geriau.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---