:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:marazmai kas čia per rubrika?

Saulelis
Ir šiandien reikia dėkoti tiems žmonėms, kurie nugriovė sovietinius paminklus vos atkūrus nepriklausomybę. Šiek tiek palaukus, ne tik Aleksoto tilto penkiakampes ar Vilniaus „komunistų tilto“ (taip dabar Žaliąjį tiltą vadina vilniečiai) balvonai taptų neįkainojama vertybe, bet ir leninai, komunarai bei kiti sovietiniai šedevrai.




Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų

Važiuojant Aleksoto tiltu visada kildavo mintis – kada gi bus pašalintos tuos baisius laikus primenančios penkiakampės žvaigždės. Pradėjus tilto rekonstrukciją apsidžiaugėme, kad jos pagaliau dings iš mūsų akiračio. Deja, kokie buvome naivūs... Pasirodo, čia ne nemalonius jausmus sukeliantys sovietiniai simboliai, bet kultūros paveldas, kurį atkurti būtina, nors tai kainuos milijoną litų. Ir tilto eksploataciją galima atidėti. Dar mėnesį kitą pavežios autobusas Nr.0. Taip pat už nulį. Sumoka autobusų parkas. O autobusų parkui – mes, mokesčių mokėtojai.

Didelį triukšmą sukėlė paminklosaugininkai. Išsaugoti! Jokių kompromisų! Ką čia tas milijonas dėl tokių šedevrų? Atsipeikėkite. Nejaugi jums tos penkiakampės taip įsirėžusios širdin, kad negalite be jų gyventi? Brangus paveldas? O griūvantis Pažaislio ansamblis ar nuniokota Šv. Jurgio bažnyčia menkesnė vertybė nei tilto penkiakampės? Kur dar dešimtys kitų griūvančių architektūros paminklų? Gal tą milijoną geriau skirkime jų rekonstrukcijai?

Tiesiog sveiku protu nesuvokiamas mąstymas. Ar išsaugojote „Tulpę“, „Metropolį“, „Laisvės“ kino teatrą? Kas vyksta su mažaaukščiais pastatais Kęstučio gatvėje, Laisvės alėjoje? Leidote išniekinti ir tuos pastatus, kurie net sovietmečiu buvo apginti, o tilto žvaigždes, kurios normaliam lietuviui asocijuojasi su kraupiu okupacijos periodu, ginate kaip didžiausią vertybę. Taigi ir sakome, jeigu būtų leninai, apgintumėte ir juos. Jie Grūto parke. Tad gal ir Aleksoto penkiakampėms atsirastų ten vietos.

O tiltą, mieli statybininkai, tikimės išvysti be šių nemalonių reliktų. Inžinieriai okupacijos metais buvo mažiausiai dvasiškai suluošinti.


Ieva PETERSON, Zina OPULSKIENĖ, Justinas GUSTAITIS, Janina GUSTAITIENĖ, Vytautas PALIUKAITIS, Elma Palmira KULPIENĖ, Jurgis KULPYS, Rimas VANAGAS, Rima VANAGIENĖ, Judita LIAUDANSKAITĖ

Kaunas

2005 m. lapkriļæ½io m?n. 07 d.



Komentarai 




Ikaras 2008-02-18 20:10:19
O man kaikurie rusai primena žmones kurie per trumpą laiko tarpą iš "kažko" patapo i absoliutų "nieką" ( atvirksčiai negu po proletarinės revoliucijos ) ir dabar pastoviai vemia kaip jiem Lietuvoje blogai, sapnuoja egalitarinę visuomenę, o visus, kurie kritikuoja sovietų rėžimą ir dabartinę Rusijos autoritarinės demokratijos formą, vadina naciais, fašistais ir rusofobais. Aišku, juk kaip tai įmanomą??? Juk jie išgelbėjo pasaulį nuo žvėrio, ir priglaudė po savo šiltu sparnu:)



Viktoras 2007-02-14 05:31:44
Tai jau ir prasidejo leninu gynimas grute,nemokes latga'i malinauskas mokesciu,tai konfiskuos ir atgal pastatys.O kur daugiau juos deti,sulydit juk negali,"vertybe",autoriai siu vertybiu kaip kokie van gogai neivertinti skursta,reikia jiems pinigu is malinausko nugrezti.



Antanas 2007-02-08 12:21:02
Griaunamas senamiestis, o saugomi balvonai



Cures 2007-01-20 08:56:13
Rusas>>> gerai pasakei. Idomu.



rusas 2007-01-16 04:53:21
man kaikurie lietuviai, po nepriklausomybes atkurimo panashus i tamsiaodzius, kurie iki siol rekia, kad balti zmones kalti visose ju nelaimese. Jau rusu 16 metu kaip nera, o verkiat taip, lyg rytoj atsikelsi ir i kolxoza varysi Zilo kuzove. Ir iki siol visi ziuri i Rusija su tokia paranoja, lyg Lietuva butu narkotikas, o Rusija- narkomanas. Da kam jiems tie 300 nuolat besiskundintys ir nekenciantys kvadratiniai kilometrai? Ar visdar atsikeliat shaltame prakaite po koshmaro, kur Rodina Mat' kviecia BUTENT TAVE, igaunat normalu kviepavima ir einat patikrint ar viskas gerai taip mylimai SS uniformai?



grunge 2006-10-14 18:59:17
nieko blogo ta atributika nedaro :) kaip tik geria kad primena kartom apie praejusius senus laikus

JUDEN RAUSS



Antanas 2006-01-25 13:42:44
Reikėtų tas žvaigždes sugrūsti draugei "paminklosaugininkei" į siubinę. Be ceremonijų. Kaip tokie debilai laikomi valstybinėje tarnyboje?



vaidis 2006-01-05 14:05:55
Nu, kad ir milijona kainuos tas zvaigzdes atrestauruoti, ko cia verkti? Ne as moku gi. Na gerai is mokesciu moketoju, bet koks skirtumas kur tuos pinigus kis, ar i zvaigzdes, ar i valdovu rumus, vistiek tu pinigu nematau...



zet 2005-12-26 16:46:40
prakeikti kacapai su savo simboliais!



Kilimandzaras 2005-11-23 19:45:34
Ko zmogus nepadarysi del atkato.
Tokie galetu ir svastikas, ir arabu pusmenulius ant tilto 'atstatyti', jei tik procentukas byretu, itariu :/



skaitytoja 2005-11-22 12:31:06
Jusu visu ziniai, pries leidziant naudoti suremontuota tilta, Kauno kulturos paveldo inspekcija pareikalavo rastiskai isipareigoti Kauno savivaldybe, kad po dvieju metu bus tos zvaigzdes sonuose atstatytos. Kazkoks savivvaldybes tarnautojas televizijoje pareiske, kad tai kainuos 2 milijonus litu! O jus cia baisites, kad oi pensininkai issigalvojo. Tokia tiesa.



Arvydasas 2005-11-14 17:26:32
Pilypai, vienas dalykas - atstatyti, kitas - išsaugoti tai, kas originalu (atstatinėti gali ką tik nori - kas buvo ir ko ne, čia tik pinigų klausimas). Gali leninų ar stalinų prištampuot kad ir pilną Grūto parką - kas iš to, jei jie visi bus su užrasu "Made in China"...
Viena butaforija...



Pilypas 2005-11-14 15:46:59
O gal, sakau, reiktų kartuves atstatyti Vilniuje, ten kur, berods, Leninas riogsojo. Irgi paveldas būtų iš ankstesnės ar ne pora šimtų metų trukusios okupacijos...



Saulelis 2005-11-10 23:36:34
Aš pilnai pasirašau po tokia nuomone. Nemanau, kad Lietuva gali sau leisti milijonus paminklams. Kad r kam jie būtų.

Bet esmė tame, kad niekas čia nežino už ką konkrečiai tas milijonas yra mokamas (jei išvis yra mokamas). Gal už viso tilto kapitalinį remontą, kuris aišku įtrauktų ir tas žvaigždes. Visaip gali būti. Neverta labai jau tikėti piktųjų pensininkų rėkalojimais :)



Baronas 2005-11-10 23:17:06
Aš tai teip manau, ir čia kažkiek sutinku su Kilimandžaru: jei įmanoma gwiazdas narodowas ekshibicionuoti be limono išlaidų (pageidautina, minimaliomis sąnaudomis), tai tegu būna - bandyt ištrint istoriją, manau, yra naivu ir kvaila. O visokie rypavimai ir kniaukimai apie iš sovietmečio likusias žaizdas - atleiskite, senai tapo juokingi (tikriausiai nuo jų dažnumo), bo kaip taisyklė labiausiai rypauja tie, katrie sovietmečiu gana patogiai vartėsi taukuose. Peace :))



Saulelis 2005-11-10 19:45:26
> Dabar gi, i ju issaugojima ant tilto investuoti sitiek pinigu- absurdas.

Visų pirma tai dar reikėtų pasitikslinti kiek ten tų pinigų ir kam yra planuojama leisti. Kad penki pensininkai suriko "milijonas! niekšai!" tai dar nieko nereiškia, cia tolygu vištų kudakavimui. Negi negalima prie tų žvaigždžių prikabinti lentelės su paaiškinimais kas, kada ir kodėl jas pastatė ir t.t.? Dar galima būtų prirašyti, kad paliktos jos čia ne tam, kad pensininkus greičiau į kapus nuvaryti, o tam, kad ateities kartos neužmirštų praeities klaidų. Ir bus jums achujebitelnas "informacinis užtaisas", nereikės nieko į Grūto parką gabenti. Argi tam reikia milijono litų?



naktinuke 2005-11-10 18:41:39
Na, mes turbut gyvename ne tam kad uzsienieciams geriau ir idomiau butu? Jei tos zvaigzdes butu kuo nors ypatingos, turetu menine verte ar pan. niekas nesigincytu. Dabar gi, i ju issaugojima ant tilto investuoti sitiek pinigu- absurdas.



a 2005-11-10 17:15:22
kam europieciams ar amerikonams ar dar kam vaziuoti i Vilniu arba Kauna, jei beveik tas pacias grozybes tik kelis kartus idomesnes ir geresnes kokybes gali paziureti pvz Prahoj? kas cia jau pas mus tokio unikalaus?
kalbejau su keletu uzsienieciu, tai visiems labai idomu buvo visokie sovietiniai reliktai, daug idomiau uz kruva baznyciu ar "tipo" senu namu.
nebukit davatkos :)



Baisonėlis 2005-11-10 15:18:08
o kur čia metafora pas tave?



Saulelis 2005-11-10 14:40:18
Tu sakyk ka nors konkreciai, o ne prie metaforu ir vaizdingu posakiu kabinekis...



Baisonėlis 2005-11-10 14:38:08
"o įrodymus to, kaip likę trys milijonai tuos partizanus vadino banditais ir tvirtu žingsniu žengė į šviesų komunistinį rytojų" - taip jau ir ne absoliutinimas.



Saulelis 2005-11-10 13:46:26
Aš nesakau, kad Grūto parkas blogai, bet jis yra tik vienas, kažikur Lietuvos pakrašty. Kiek kartų per gyvenimą tūlas lietuvis ten apsilanko? Tuo tarpu tų laikų priminimai vietose kur lankomės kasdien, sakyčiau turi daug stipresnį efektą. Mano manymu tai ypač svarbu ateities kartoms, kuriems tos žvaigždės tikrai nesukels jokių skausmų pilve, tačiau bus realus, tikras priminimas, kad buvo tokie nerealūs laikai. Argi nėra svarbiau ir protingiau pasirūpinti, kad istorinis palikimas liktų mūsų anūkams, o ne viską išgriauti, kad dabarties pensininkams "neskaudėtų"? Galų gale juk Grutas ir taip jau pilnas tų paminklų. Kodėl būtina viską iki paskutinio bronzos gabalėlio ten sukišti? Kame to prasmė? Negi kas nors iš jūsų tikrai galvojat, kad palikta žvaigždė ar statybininko skulptūra ant tilto žemina mūsų pilietinį orumą ar ką nors tokio? Koks gali būti pažeminimas tame, kad mes neatsižadam savo praeities, ją prisimenam ir einam toliau, stengdamiesi nekartoti klaidų?

Dėl absoliutinimo. Ką aš tau absoliutinu? Kad didžiuma Lietuvos gyventojų buvo susitaikę su ruselių okupacija? Ar kad partizanų ir rezistentų buvo mažuma? Ar kad mums nereikėtų tų faktų pamiršti idant tai nepasikartotų ateityje? Kurioj konkrečiai vietoj čia neteisybė ar absoliutinimas?



Baisonėlis 2005-11-10 12:37:46
stručio taktika pasilaikyk sau, o atsiminimui yra Grūto parkas, kuriame beje informacinis užtaisas daug rimtesnis nei žvaigždės ant tilto. beje, jei jau absoliutinti tai tada ir visi lietuviai žydšaudžiai, o istorikus ir moko to, kad viską vertinti ne absoliučiai kaip ne kurie mūsų diskutantai.



Saulelis 2005-11-09 18:22:46
Jeigu ne visi tikėjo, reiškia galima pamiršti, kad tai išvis buvo?? Aišku, daugumai ir yra labai priimtinos tokios stručio taktikos - kas istorijoje nemalonu prisiminti, nugriaunam ir viskas tvarkoj, kaip nieko nebuvę! Prisiminkime tik didvyrių partizanų saujelę, o įrodymus to, kaip likę trys milijonai tuos partizanus vadino banditais ir tvirtu žingsniu žengė į šviesų komunistinį rytojų - paslėpkime Grūto parke ir kiaulės akis pastatę vypsokime! Man visad atrodė, kad istorija yra tam, kad iš jos pasimokytume, o ne tam, kad ją paslėptume ir pamirštume... Ar jus, istorikai, ko tais kitko mokė?

Dėl milijono tai čia jau visai kita kalba. Gal ir nebūtina tiek daug išleisti, kas ten žino, gal galima pigiau atsieiti. Čia jau neefektyvaus babkių paskirstymo problema, bet ji egzistuoja visur, ne tik paminklosaugoj ir žvaigždės čia nipričiom.



Kilimandzaras 2005-11-09 16:48:52
a: Oho kaip astriai! Tai tipo Vilnius ir Kaunas 'neantrarusiai' ir 'idomus' miestai vien del to, kad turi dar kazkiek nenukabintu suknistu proletariniu zvaigzdziu??? Atsipeikek.

Saulelis: 'Buvo rusas valdžioje - ir buvo gerai, tikėjom kūju ir pjautuvu, tikėjom, kad baždnyčias reikia nugriauti ir kad Gagarinas įrodė, kad dievas neegzistuoja. Kodėl nepalikus kelių žvaigdžių, kad neužmirštume kaip lengva manipuliuoti mūsų protais?'

Ne visi tikejo.

As manyciau taip - jeigu specialiai tam, kad atkurti tureklus su zvaigzdem ismetamas limonas litu - tada gaidys.

Jeigu tos zvaigzdes papildomai nieko nekainuoja - tada tegul buna.



a 2005-11-09 16:08:59
sovietiniai atributai Lietuvoje - unikalus ir idomus dalykas. gali padeti pritraukti turistus. sunaikinkim juos visus - ir turesim antrarusius ir nelabai kam idomus miestus, kokiu pilna visoj Europoj pripersta... :)



Baisonėlis 2005-11-09 13:28:56
o tai ko jų nenuėmus, juk jos ant Aleksoto tilto kabo kokius 40 metų iš kelių šimtų metų istorijos (apie 200 m. turėtų būti), tai gal atstatome autentiką vietoj to, kad blevyzgas ant tilto kabinti? o tai jei manęs neištrėmė tai man turi būti pofig? tada jei aš nebadauju man pofig pasaulinis badas.



Arvydasas 2005-11-09 13:15:23
Atsibuskit gerbiamieji, mes jau 15 metų tuo nebegyvenam! O jeigu manote, kad tai buvo didžiausias absurdas ir nesąmonė (tai, kuo gyvenome) - tai tegu ir būna akivaizdus to priminimas.
Dėl to, kuri vieta vieta tokiems dalykams tinkamenė - originali (Aleksoto tiltas) ar speciali - Grūto parkas, dar galima būtų ginčytis. Bet kuriuo atveju - tai yra geriau (VIENAREIKŠMIŠKAI), kai tokie dalykai išsaugomi, nei tai iš viso nebūtų sunaikinta.
Beje, gera rusų patarlė: "kto staroje pomianet - tomu glaz von, a kto zabudet - tomu dva".



Saulelis 2005-11-09 11:07:28
to Raga:

tu nesi visiškai teisi. Žvaigždės man kelia emocijas ir kartais net labai stiprias. Aš prisimenu tarybinius laikus, koks kvailas buvau, kaip tikėjau visom tom nesąmonėm ką mums mokykloj pasakojo, kaip troškau būti spaliuku ir pionierium ir t.t. Ir kaip staiga visos tos vertybės pavirto į nieką. Tiesa, aš tada tebuvau vaikas, tai gan natūralu, kad kvailas ir naivus. Bet įsivaizduokit, kaip turi jaustis tie, kurie tuo metu buvo sąmoningi suaugę žmonės ir elgėsi lygiai taip pat... Suprantu, kad prisiminti savo kvailumą gali būti skaudu. Ar tik ne dėl to dauguma žmonių ir kelia erzelį? :)

D?l vertybi? statuso logi?kumo ir t.t. tai suprantama, kad problem? yra, bet ?ia jau biurokratijos klausimas, vargu ar verta apie tai blevyzgoti.



Saulelis 2005-11-09 10:39:37
O kokius būtent nemalonius jausmus tos žvaigždės kelia jums, jauniems žmonėms? Gal kas nors buvot į Sibirą ištremtas? Arba gal kurį nors buvo KGB prigriebę ir rūsiuose kankino? :)

Istorija yra tokia, kokia yra ir nugriovęs leniną ar žvaigždes jos nepakeisi. Buvo rusas valdžioje - ir buvo gerai, tikėjom kūju ir pjautuvu, tikėjom, kad baždnyčias reikia nugriauti ir kad Gagarinas įrodė, kad dievas neegzistuoja. Kodėl nepalikus kelių žvaigdžių, kad neužmirštume kaip lengva manipuliuoti mūsų protais? Ir kad galėtume susimąstyti - ar gali tai pasikartoti ateityje? Ar dabar tas pats nevyksta...

Suprantu, kad "ignorance is bliss", bet juk tokie sąmoningi patriotiško mąstymo piliečiai kaip mes neturėtų taip mąstyti, ar ne?

Galų gale pasimokykim iš istorijos: ruseliai juk irgi viską, kas netiko prie ideologijos, iš žmonių protų bandė ištrinti drausdami, griaudami ir naikindami. Bet per 50 metų nepavyko. Tai nedarykim ir mes to paties dabar.

P.S. Nenoriu čia įžeisti buvuių partizanų ir visokių rezistentų, jiems ir netaikau savo replikų. Bet juk absoliuti dauguma tikėjo visais tais tarybiniais kliedesiais...



Kilimandzaras 2005-11-08 19:17:52
He he - Kaledine akcija: 'Zvaigzdes - ne tik pensininkams!' :)

Siaip jo, man komunistines zvaigzdes irgi nepatinka. Bet stai keturias saldzias poreles ant Zaliojo tilto (viena is kuriu jau netgi yra prasukta pazangiuose Europos geju sluoksniuose kaip Orientacijos simbolis) reikia palikti. Paskutinis monumentalios sovietines skulpturos pavyzdys Vilniuje! Zygis vandeniu i sviesu rytoju!

Ir be to, pabandykit isivaizduot kaip nykiai atrodytu tiltas jas nuemus.



naktinuke 2005-11-08 19:11:37
Pritariu Baisoneliui. Niekas nesiulo sovietines simbolikos naikinti, lai stovi sau Gruto parke ir simbolizuoja savo istorija, obettaciau nemanau, kad tai yra tokie vertingi kuriniai, kuriais labai turetumem didziuotis ir palikti mieste. Ne tik, kad negraziai atrodo, bet dar ir kelia nemalonius jausmus. Ne tik pensininkams.



Arvydasas 2005-11-08 13:02:06
Kažkaip labai tiesiogiai tos žvaigždės suvokiamos - kaip "Kamunizmo" propaganda ir tiek. Mano manymu, kaip ten bebūtų - tai yra istorija. Patinka ar ne, bet kažkada taip ir tuo (įsivaizduokit!) gyvenome. Tos žvaigždės - visai neblogas priminimas, kad tokios nesąmonės ir absurdai (šių dienų požiūriu) kažkada buvo IŠ TIKRŲJŲ, ir gyvi žmonės (tie patys pensininkai) taip gyveno. Labai norėtųsi pamiršti, kaip slogų sapną? - Deja, sveikiau (nors ir sunkiau) būtų, jei to nepamirštumėm.
o kad kultūros paveldas nesistemingai saugomas - tai čia nėra ko ir pridurt.



Baisonėlis 2005-11-08 10:23:43
tokioms žvaigždėms vieta ten kur ir kitai sovietinei simbolikai - Grūto parke, o jei kai kurie galvoja, kad sovietinės žvaigždės kelia nemalonius jausmus tik pensininkams, tai labai klysta.



Raga 2005-11-08 08:38:49
Nu, Sauleli, taigi tau pliusai reiskia tiek pat kiek ir zvaigzdes, tai yra - nieko. O kitiems daug emociju kelia. Negalvoju, kad reikia zvaigzdes griauti, taciau tas issaugojamas kazkoks logiskas turi buti - ir vertybes statusas kazkoks labiau apibreztas.



Saulelis 2005-11-07 17:39:29
Be to, bažnyčių ir pliusų pas mus ir taip - kaip prišikta. O žvaigždžių aš niekur nebematau. Bene ant to tilto bus vienintelės likę?



Saulelis 2005-11-07 17:37:05
Pensininkai tuoj užsilenks ir niekam tos žvaigždės nebeprimins jokių baisių laikų. Ko čia parintis? Kultūrinis paveldas yra kultūrinis paveldas, nesvarbu iš kokių jis laikų.

Tipo nori pasakyti, kad viską, kas kiekvienam marazmatikui sukelia nemalonų pojūtį pilve, reikia sunaikinti nafik? Ruseliai atėję juk tą patį darė, tai dabar mes irgi taip pat turime elgtis?



naktinuke 2005-11-07 17:08:20
as tai kaip ir pritarciau straipsniui, ar ka...


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---