:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:marazmai kas čia per rubrika?

Saulelis
Valstybinių įstaigų tarnautojai, pedagogai, užstalės pokalbyje užkliudžius pokario rezistencijos, tremties ar kolchozų temą, neramiai suspurda, ima muistytis lyg sovietmečio įbaugintieji greta užsieniečių. „Ach, palikime nuošalyje politiką!“ Nes, užkliudęs politiką, tai yra nelabai gerai atsiliepęs apie komunistų darbelius, gali tučtuojau netekti tarnybos lietuviškoje įstaigoje!



Bijo. Jie bijo… Jie bijo…




Jie bijo…

Žodžiai apie sovietinės imperijos pareigūnų baimes kartojami žinomame B.Brazdžionio eilėraštyje. Ši imperija buvo ištisinė baimės viešpatija, kur visi visko bijojo, kur žmogus labiausiai bijojo kito žmogaus. Pagaliau be paliovos bauginamiems atsibodo visko bijoti ir vergai įsidrąsino nusipurtyti baimių voratinklį. Atrodė, kad jiems tai pavyko iš karto ir gana nesunkiai. Ar iš tikrųjų taip?

Verta prisiminti, kaip sovietmečiu koks nors sutiktas „riebesnis“ Maskvos gyventojas atšlydavo išgirdęs lietuvišką tarimą (akcentą): o gal tai žmogus iš Vakarų? Tokiu atveju besikalbantys, be abejonės, stebimi! Galima turėti nemalonumų, pražudyti savo karjerą pasikalbėjus su užsieniečiu, prieš tai nesuderinus šito su KGB! Deja, panašius dalykus dažnai dar galima pastebėti šiandieninėje Lietuvoje. Kai kurie verslininkai ir valdininkai vengia be liudininkų susitikti, bendrauti, kalbėtis su dešiniųjų korespondentais ar dešiniaisiais veikėjais. Tarp verslo kolegų negali būti jokių paslapčių. Nors kai kurie iš jų ir skelbiasi Sąjūdžio, V.Landsbergio ir t.t. šalininkais bei rėmėjais, bet tokie „nusistatymai“, matyt, iš anksto „suderinti“. Tad tariami dešinieji ypač saugosi, jog verslo partneriai nepagalvotų, kad apsimestos jų simpatijos Lietuvos valstybingumui ir tautiškumui iš tikrųjų nuoširdžios, be materialinių išskaičiavimų…

Valstybinių įstaigų tarnautojai, pedagogai, užstalės pokalbyje užkliudžius pokario rezistencijos, tremties ar kolchozų temą, neramiai suspurda, ima muistytis lyg sovietmečio įbaugintieji greta užsieniečių. „Ach, palikime nuošalyje politiką!“ Nes, užkliudęs politiką, tai yra nelabai gerai atsiliepęs apie komunistų darbelius, gali tučtuojau netekti tarnybos lietuviškoje įstaigoje! Tiems, kurie pernelyg uoliai spėjo pasireikšti Sąjūdyje arba kai kuriose dešiniosiose partijose bei organizacijose, joks vėlesnis „depolitizavimasis“ nepadėjo išlaikyti valstybinių pareigų. Rajoninių ir stambesnių laikraščių redaktoriai labiau nei dantų skausmo vengia, saugosi rašinių, kur pernelyg plačiai rašoma apie pokarį, apie buvusius kolchozų pirmininkus. Etnografai ir istorikai, rūpestingai „blusinėdami“ seniai prabėgusius laikus, kukliai stabteli ties sovietmečiu ir nutyla. Lyg apie mirusį bičiulį – tik gerai arba nieko. Todėl daugelyje etnografinių ir istoriografinių leidinių didelė dalis sovietmečio atrodo lyg iškirpta. Ypač kolektyvizacija ir vienkiemių naikinimas, kai savo sugebėjimus parodė dabartiniai „kompetentingieji“.

Bijo. Jie bijo… Jie bijo…

Baimė prarasti pragyvenimo šaltinį, nuslysti nuo karjeros kopėčių dažnai nustelbia ir mirties baimę. Juk tiek daug žmonių, netekusių darbo, prasilošusių, patys atima sau ir gyvybę. Sovietų valdžia buvo baisi tuo, kad galėjo atimti ne tik laisvę ir gyvybę, bet kiekvienu akimirksniu galėjo atimti ir visą turtą, kuris dažniausiai ir yra laisvės ir gyvybės pagrindas. Sovietiniai valdininkai toliau komanduoja įstaigose, valdo beveik visas įmones, o kolūkių pirmininkai tapo „žemdirbiais“, kurie tapo milžiniškų žemės plotų savininkais. Nuo šitos „perestrojintos“ sovietų valdžios malonės dar labiau nei vakarykščiu sovietmečiu priklauso dirbančiųjų likimas – ar būsi pamalonintas baudžiauninkišku darbu, ar paliktas elgeta.

Nuostabus vienybės jausmas žmones apimdavo Sąjūdžio mitinguose, Baltijos kelyje. Bet, grįžęs iš susibūrimo, sąjūdininkas likdavo vienišas prieš savo įstaigos ar įmonės viršininką ir būrelį jo pakalikų, pataikūnų, kuriems rūpėjo ne Laisvės sąjūdžiai, o vietelės prie lovio. Tas vieteles jie išsaugojo, dar geriau įsikniso. Netrukus viršininkai tapo savininkais ir, padvigubinę savo „kompetenciją“, ėmė dorotis su sąjūdininkais nuosavose įstaigose ir įmonėse. Taip visoje Lietuvoje. Pragyvenimą išsaugojo tie, kurie pakankamai greitai nutilo. O kurie ir toliau pernelyg garsiai skelbėsi esą lietuviai, turėjo tenkintis juoda duona ir vandeniu.

Daugelį blogų dalykų dabar galima atlikti nebaudžiamai. Kaip tik todėl Lietuvos gyventojus tebekausto panašios baimės kaip ir sovietmečiu. Žinoma, ir laisvoje šalyje piliečiai turi bijoti įstatymų, bijoti, nes padarė nusikaltimų. Bet Lietuvoje šios rūšies baimių, kaip matome, dar nėra. O diktatorinėse, totalitarinėse, pavergtose šalyse viešpatauja visuotinė savivalės baimė. Būtent tokia baimė tebegniaužia Lietuvos žmones. Tad ar galima šiandieninę Lietuvą vadinti laisva šalimi, jei jos piliečiai visuotinai bijosi sovietmečio kolaborantų ir kitokių nusikaltėlių nedraudžiamo siautėjimo?

Kad galutinai atsisakytume sovietmečio, reikalingas dar vienas, kur kas rimtesnis nei buvo 1988-1990 metais įsidrąsinimas. Tuomet buvo papešioti tik „žiedeliai“, o „šaknelės“ nuo to laiko tik pailgėjo, pastorėjo… Atrodo, kad Lietuvą jau pralenkia kitos, drąsesnės šalys, kurių liaudis atrodė labiausiai užguita.


Aleksandras JAKUBONIS
Marijampolė

2005 m. birļæ½elio m?n. 15 d.



Komentarai 




Morda 2007-01-17 10:49:52
Kokie bijo? Bijo zhurnalistas, jai ji taip galima pavadint, kad nepagamins 4 antisovietiniu straipsniu per savaite, kaip reikalauja redakcija. Va jis tai paliubomu bijo. O ko bijo tie atstovai visi, shyshkos ir taukai? Ne bijo jie, o nenori prisimint, kaip patys prisidejo prie to, ka dabar tai peikia, va del ko ir kalbet nenori.
Bet paliubomu marazmas, tik gaila, kad net nejuokinga jau, atsibodo tas pats per ta pati.



neziniuke 2007-01-12 17:50:35
ar cia galima parsisiusti?????? Jei galima tai ar cia nemokamai?



Faustas 2005-09-21 20:47:44
Tikėjimo žodžio pastoriui giedriui saulyčiui ka čia pezi žolės apsirūkes?



Faustas 2005-09-21 20:44:37
A kas tai y bix?



batka machno 2005-07-01 02:58:17
neperskaiciau ka reiketu pakomentuoti , ale gal pakomentuosiu. Zodis " bi jo " tai sutrumpinimas zodziu durtinio ( durinio, kokio durinio?)- bi... bis jo,tai yra vertimas is slavu kalbos - chren s nim. Tai va. Bijo ir viskas,nera ka cia daugiau kalbeti.
Nu jeigu nieko nesupratot,tai issimaudykit baseine,as jau maudziausi,chlorke daro savo-i galva lenda visokios genialios mintys.Cheers...



kaloborantas Sauleliui 2005-06-28 14:45:59
is visu baubu turek mane tik viena, bau-bau



nelabs 2005-06-25 23:43:47
Tie "jie" greit išmirs, o jūsų kvailybė pasiliks. Su kuo tada kovosit, embrionai ?



zyx 2005-06-18 10:03:02
labai geras striapsnis apie kacapu kolaborantus.



Saulelis 2005-06-17 16:42:05
Kokį pseudonimą? Taigi Sauleliu ir pasirašinėju... :)



mindiz 2005-06-17 16:20:47
p.s. Sauleli - gera pseudonima susigalvojai :)



mindiz 2005-06-17 16:20:00
pabegelis is Lietuvos, duona valgantis svetur tersia Tarybu Lietuvos gera varda! Socialistineje visuomeneje tokie kolaborantai netoleruojami!



Baisonėlis 2005-06-16 09:42:04
o gal jis tiesiog Bix gerbėjas?



grad 2005-06-16 09:33:41
"Bijo jie bijo" o ir ka gali daugiau pasakyt nevykelis, kuriam gyvenime ko gero daugiau pramogu nera aprat jo paties susigalvotu fantaziju apie tai, kad tuometines nomenklaturos atstovai ko nors bijo... Nevykelis.


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---