:apie mus
------------------
:apie senbernius
:spaudoje
:folklioras
------------------
:senbernių kinas
:klausk Burzumo
:politika
:senbernių muzika
:žmogus ir sveikata
:marazmai
:senberniška ezoterika
:kelionės
------------------
:diskusijos



Pirtis Vilniaus centre
Design.Capital
Travels in Asia


:žmogus ir sveikata kas čia per rubrika?

Burzumas
Na štai, grįžau aš namolio po kraupių nuotykių ligoninėje, kur buvau vos žingsnelis nuo lavoninės. Esu pasisėmęs šiokios tokios patirties ir nenorėčiau, kad jūs, kolegos, kentėtumėte, kaip aš kentėjau, ir norėčiau, kad žinotumėte, kaip ir kas yra.




Kaip išgyventi ligoninėj

Ką pasiimti

Visų pirma, ką reikia pasiimti jeigu jau esi prie mirties ir lauki greitūškės.

Greituškė - čia jum ne kokia pagalba, o tik transportas ligoninėn nuvežti ir niekas ten su jumis nesiceremonyja. Negali paeiti - tai būk malonus šliaužk, ropok ar kaip sau nori taip ir nusigauk iki mašinos – niekas tavęs kaip filme nenešios. Nebandyk aiškint, kad negaliu nes niekam ten neįdomu ir veltuj laikas gaištasi.

Prisiminkite, kad greituškėj šalta kaip lauke, skersvėjai laksto ir ligoninės priimamajame, o jeigu dar giltinė tave glosto, tai šaltis dauginasi iš dviejų. Taip kad pasiimkit ką nors šilto apsirengti į kelionę. Jeigu varai su kuo nors, tai tegu tas tavo globotojas paima antklodę, nes dar kokį pusvalandį kaip sabaka ar vargšas žydelis Osvencime būsi stumdomas šaltais koridoriais iš kabineto į kabinetą, ir niekam ten neįdomu, kad tau labai skauda, silpna, negali paeiti ir t.t. Niekas tavęs ten nenešios, nekilnos ir nepadės, kaip kad man buvo, nebent tavo draugai ir artimieji.

Kai aš pradėjau skųstis, kad labai silpna ir nerealiai skauda, dėl to negaliu atsikelti iš vežimuko, man aiškiai pasakė – "visiem čia sunku ir visi gali, kai labai nori" :).

Būtina pasiimti treningus ar pižamą, nes tais rūbais, kur gausit galėsit tik vėmalus pasivalyti, nes rūbų dydžių ten niekas pagal ūgį neskirto. Vat gausit kaip aš - kelnės vaikiškos, o švarkelis Barbei tiktų. Na aišku muilas, tualetinis popierius, kosmetika - būtini. Taipogi jeigu jau pjauti ruošiasi, tai pasiimkite kokių priemonių po skutimosi, nes ten tokia bobulė nuskus jūsų intymią vietelę taip, kad dar žaizdas savaitę gydysit. Ir be abejo - BABKĖS. Pinigų jums reikės daug ir kasdieną.

Babkės

Na štai atvažiavot jūs į skyrių. O čia viskas ir prasideda. Be pagalbos bus sunkoka išsiversti. Būtina išsiaiškinti, kas operuos (jeigu jau tai neišvengiama). Chirurgui (ir, žiūrėk, nesumaišyk su asistentu jis ten aplinkuj gan dažnai sukinėjasi), kuris ruošiasi jus operuoti, babkių siūlyčiau nepagailėti. Pagailėsi - pats po to ilgai gailėsies, nes nuo jo darbo kokybės priklausys tavo tolesnis gyvenimas. Gerai ir kruopščiai padarys - dingsi iš ligoninės greitai ir be pasekmių, patingės ir paskubės – "viskas" tau: liksi čia ilgam ir likusį gyvenimą gailėsies. Na yra tokių, kurie ir be babkių gerai padarys, ale iš kur gali žinoti, kad geras žmogus - tokių reta; siūlyčiau geriau nerizikuoti. Žinoma, specialiai nepagadins, ale ir nepersistengs. Tai va, startas 200Lt. Toliau - savo nuožiūra pagal galimybes.

Ateis dar tokis veikėjas ir prisistatys kaip anesteziologas. Na, jeigu operacija neilga ir nesiruoši reanimalkon, tai jam užteks ir 50, o jeigu ilga, sunki ir po to važiuosi reanimalkon, tai būk jam dosnus, ir jis tau išliks dosnus - nepagailės nuskausminančių, neperlenks narkatos.

Sesučių metamorfozės

Na štai operacija praėjo gerai, gulit jūs skyriuj, o čia sava tvarka. Skyriuj leidžia vaistus tokios mergičkos - seselės. Jos tradiciškai ypač žiauros, grubios, viskas joms p... ir moka jos padaryti "labai skauda". Moka jos sugadinti venas, skaudžiai, sakyčiau netgi nerealiai grubiai ir skaudžiai, leisti vaistus. Jos privalo sulašinti jums 2 litrus į abi rankas šalto skysčio nuo kurio mėšlungis pradeda tampyti. O ypač jos grubiai (įtariu, tyčia) elgsis su jūsų kateteriais, kurie styro iš venų.

Bet čia yra išeitis gan paprasta. Prie palatos yra priskirta seselė. Seselės keičiasi per parą 2 kartus – dieninės ir naktinės. Primigtynai siūlyčiau kiekvienai priskirtai seselei duoti po 10 ar 20 Lt už budėjimą, t.y. per parą 20-40lt.Viskas pasikeis labai greitai. Iš žiauriųjų nemokšų, grubiųjų kankintojų jos pavirs į švelniąsias slauges. Ir suprasit, kad moka jos neskaudžiai vaistus leisti, venas jūsų tausos ir saugos, padės atsikelti, visada pasidomės, ar neskauda, pasiūlys nuskausminančių, netgi duris atidarys ir palydės į tualetą, jeigu sunku labai. Beto, galėsit į vales spaudinėti iškvietimo mygtuką esant bet kokiam nusiskundimui ir jos tuojau pat atlėks.

Kol aš perpratau tą sistemą tai man jau venos buvo gan pagadintos, dabar gydau tromboflebitą. Pats buvau nustebęs, kai nerealiai grubi nemokša, na tokia buka ir viskam abejinga tuteišė sesutė, gavus babienės, tapo tokia gera, švelni, pašildydavo intraveninius tirpalus ir taip gerai leisdavo vaistus, kad net nepajausdavau :).O jau atsargumas tai tapo tiesiog neišpasakytas: niekada neplėš kateterių iš venų, pleistrą lups labai atsargiai, kad plaukų nerauti, nes tai gan skausminga. Gavus babkių viena seselė netgi pasiūlė išimti kateterį iš venos nes įtarė, kad jis netinkamas ir žaloja veną nors prieš tai šaukė, kad "skaudėti turi" (o skausmas blia nerealus - lygtai tau verdančią rūgštį į venas piltų) ir "niekas čia tau kateterių nekeitinės". Vat kaip būna pas mumi.

Palatos gydytojas

Dabar kitas dalykas. Yra tokis palatos gydytojas - jeigu jam neduosit babkių, jisai jum padarys taip, kaip man:
1. Nebegausit nuskausminančių nakčiai, vartysitės agonijoj pataluose, vaikščiosit tamsiais koridoriais, kaulydami pas seseles žvakučių nuo skausmo. O nuo tų žvakučių dar dabar skauda, beto kokios ten žvakutės, kai pjautinė žaizda su drenu, pulsuoja kaip ugninis skausmo krateris.
2. Baigsis jums visi perrišimai ir gulėsite su šlapiais, pusiau atlipusiais, kruvinais tvarščiais.
3. Da išviso nekreips į jus dėmesio – tuščia vieta pasijusit.

Dėl to siūlau nelaukti ir tuoj pat, kai tik galit prie jo prieiti ir kišti babkes. Bet nevalia visko duoti iš karto. Aš paskaičiavau, kad išeitų po 50Lt per dieną arba po 100 kas antrą dieną. Ypač buvo juokinga, kai gavęs babkų jis pragydo: "oj, kaip čia mes galėjom praleisti šitą berniuką neperrišę!?". Jo, kaip jis galėjo pamiršti 2 kartus iš eilės, be to, kai pradėjau skųstis, kad gerai būtų perrišti, tai apsimetė, kad manęs ten nėra ir niekas nešneka. O kai gavo babkių, tai – prašom, kiek tik norite nuskausminančių, ir diklofenakas, ir morfijus nakčiai, ir perrišimai kasdieną. Bet Sūka jau tokis biezdarius man pakliuvo! Sako, jis garsėja visoje ligoninėje, kaip ypač netikęs specialistas. Bliamba, jeigu teks pakliūti jam į rankas, tai bėkit su pinigais pas vedėją ir prašykite kito gydytojo, nes bus šakės. Pavardę galėsiu pranešti asmeniškai, kas norės.

Pabaigai

Vienintelis geras prisiminimas - tai labai geras ir rūpestingas chirurgas, linksma chebra palatoj ir gausus bei geras maistas. Visa kita yra pragaras. Net baisu pagalvoti, kokie ten pragaro ratai sukasi ir traiško žmonių likimus. Kaip žmonės ten kiančia ir vargsta.

Dėl to galiu paskyti tik vieną dalyką:

SVEIKATA BRANGIAU UŽ VISKĄ PASAULYJE.

2004 m. spalio m?n. 13 d.



Komentarai 




pajuris 2008-01-16 22:21:58
man teko trauktis danti,tai nuejau y valstybine ligonine,nes seis laikais gali ir numirt is skausmo nes privaciai reikia menesi vos nelaukt kol savo eiles gala prieisi,.
tai vo gryskim prie to mana dancio...blyn daveu 20lt daktarei ,nes girdejau jaj duodi tai svelniau traukia,..tai paeme svirksta is viduramziu jauciu,stiklinis,tai pirma mintis buvo begt.a kai pradeja traukt tai jaj gal atrode kad as koks gyvulys,nes taip lupo,net susikeikiau tuo momentu is skausmo,tai ta vista vos neaukstuomenes balsu ramintis liepe.
Niekada daugeu nebeisiu y ta skerdykla,aciu dievui kad gyvas likau:)



Lita 2007-08-14 23:48:15
Čia švietėjiškas straipsnis, nes kartai tikrai sunku suprast kiek, kam duot.



ALDA 2007-01-22 14:28:54
KUR GAUTI TIEK PINIGU



"piktoji" sesele 2007-01-12 22:27:35
Nu tikrai ne taip jau baisiai su tom seselem. Tikrai su VISAIS ligoniais buvau svelni, rupestinga. Gaudavau kartais sokolado , o ne po 10- 20 litu. . Ivaziuodami keli zmones atsidekojo pinigais. Bet tikrai nuejus i akis neziuredavau, ir specialiai pleistru su plaukais neplesydavau.



"piktoji" sesele 2007-01-12 22:26:12
Nu tikrai ne taip jau baisiai su tom seselem. Tikrai su VISAIS ligoniais buvau svelni, rupestinga. Gaudavau kartais sokolado , o ne po 10- 20 litu. . Ivaziuodami keli zmones atsidekojo pinigais. Bet tikrai nuejus i akis neziuredavau, ir specialiai pleistru su plaukais neplesydavau.



zzz 2006-11-20 12:44:28
medikas. Na babkes babkem, taciau jeigu gauciau 2000 LT tikrai medizinos sferoje nedirbciau su tokiais pinigais visi isjuoktu ;) O mokytis reikia tai ne 3 metus kaip kokiam verslo vadybinikui todel ir atlyginimas turi buti proporcingas, o jeigu valstybe nemoka spekite kas moka ?



Airiš Mesijas 2006-09-22 11:41:37
Nu, žinokit būna ir blogiau. Va tokia megaišsivysčiusi šalis kaip Airija. O sveikatos apsauga ten, švelniai tariant, apverktinoj padėty. Ligoninės priimamajam su besprogstančiu apendiksu gali prasiraityti pora parų, o ne naujiena pacientai taip ir nukraujuojantys koridoriuose iki mirties. Jei pasiseks ir atkreips į tave kas dėmesį, tai tuo momentu jau gali pradėti melstis, kad invalidu neišeitum, nes dažnai atrodo, kad vietinių gydytojų sugebėjimas diagnozuoti net elementarius negalavimus - viduramžių lygio...
O blogiausia yra tai, kad kyšiai čia NEEGZISTUOJA. Pamėginsi pinigais pamojuoti - išmes į gatvę dvėsti ir dar mentus iškvies. Uždirba jie sūkos milijonus, bet sistema tokia, kad dirbti motyvacijos jiems nėra, o ir ligoninės perpildytos.
Pats buvau ligoninėj ir draugė mano buvo - tuos nuotykius prisimenu kaip košmarą... Kišenės pilnos pinigų, ale naudos iš jų - nulis. Pamenu, kaip troškau tuo metu atsidurti bet kurioj sumyžtoj Lietuvos ligoninėj, kur keliais šimtais gali sau gyvenimą nelamėje pasilengvinti...
Taip kad džiaukitės, iš tiesų iš tiesų sakau jums - korupcija yra tikrasis gėris.



Marys 2005-09-06 21:46:43
Na kai man kojos nago pirsta operavo, tevai dave tik chirurgui 100lt. Isoperavo gerai, tik kai siules trauke kitas daktaras uzbliove, kad yra svarbesniu pacientu, nei siules traukiot. Keista takart pasirode. Bl, tai kokio velnio mokam mes mokescius? kad turetume gera medicina. pats kai atlikinejau praktika, viena moteriske jau kiso simtine, sakau pasilik pinigu naujiems rateliais, sitie jau baigia susidevet (jei kas nesuprantat, as busiams soc. darbuotojas). mes patys kysininkais padarom jaunus medikus, o paskui ipranta imt, o kai neduodi, tai keista i tave ziuri, kai i koki ateivi =]



haarp 2005-08-31 10:57:22
xex juokinga bt visiska tiesa tiem gydytojam daug bapkiu reikia kist gaila kad pas mus tokie medikai
=( nebutu lietuva



ennutia 2005-07-30 23:55:17
huh..:)))) neblogai pasijuokiau:))) uzuojauta, kad pakliuvai butent pas TOKIUS medikus... man teko geresne dalia... kiek kartu gulejau, tiek patenkinta likau, niekada panashiu situaciju neturejau, ir aciu dievui:))) tikiuosi, jau visiskai pasveikai:P



blueskid 2005-03-21 09:13:39
geriausia but graziu berniuku ir pakliut i skyriu, kurio vedejas koks gejus ;) pakliusi del sirdies, bet rektaline apziura irgi patirsi - komplikacijos ir liekamieji reiskiniai ;)
jei jums idomu kur taip - tai cia vienoj klp ligoninej kardiologinej reanimacijoj
P.S. labas, rabinovitz. tai gini munduro garbe? ;)



ji. 2005-03-20 11:49:02
Is kokios tundros atsiuntei ta straipsni?geda skaityt ...nes tikrai taip nera!as pati dirbu tokioj sistemoj ir zinau kaip buna,niekas nepraso jusu babkiu,o jei kisat tai jau jusu reikalas ,patys tokia sistema ir ivedet,tai tada ir tylekit!o be to jei nezinai tai gali pasirinkti gydymo istaiga kokia nori,ir baikim pilt pamazgas ant mediku,mes tikrai nesam jusu izeidinejimu verti...



radis 2005-03-19 14:06:34
nu wo, prisikaiciau cia visokiu ciudu... blemba, tik vaikystej buvau ligoninej kai apendiksa pjove (joooooo faina chebra palatoj buvo!!! nu sexsulkot tada nerupejo; mamyte koldunus naminius nesdavo)... atsibodo jau i darba vaiksciot, noriu atostogu!!!! typo einu vis per sankryza, o galvoj mintis virpa: "blemba, nudauztu cia mane fura kokia pilna Tirpuko ledu, tai pailseciau ligoninej". Nu, wa dabar jau kazko nebelabai susinorejo i ten pakliut: tpfu tpfu tpfu, jau gal geriau nereikia :)). Ale tai tik vel dar vienai swajonei nelemta isipildyt:((, gal kaip nors susigalvosiu kita buda pailset biskeliuka. GRAUZKIT MORKAS IR OBOLIUS BEI VENKIT KELY FURU !!!



diedui 2005-02-25 10:21:26
Klausyk diedai,sakai neturi supratimo kada duoti kyšį,ške esi potencialus lavonas,ten galioja viena taisyklė;duokit pinigų,pinigu nėra vaistų irgi nėra.



Zigmas 2005-02-25 10:15:04
Jo svarbiausiai yra babkiu tureti ir daug,taciau per velai visus situos dalykus pradejo skelbti,pries 5 metus visa sitai zinociau siandien buciau sveikas,tuomet buvau naivus ir tikejau tuo ka skelbia,medicina nemokama,klydau pasirodo ziauriai,rezultatas to negalia ir netekimas praktiskai visko,bedarbis invalidas,mergos blin nemyli,karocia visiskas sudas.



molotov 2005-02-02 05:52:31
jo ishties super scenarijus seubo komedijai :]



kestas 2004-12-17 19:35:46
O jus norit, kad valstybinej ligoninej apie jus sokinetu? Gulkites i privacia ir suzinosit kiek gydymas kainuoja. O specialistu visokiu visose profesijose pasitaiko. Va ana savaite masina tvarke geram servize, tai dabar vos vaziuoja, o kainavo daug. Tai negi gydysi nemokamai paskui tokius meistrelius? O po sausio 1 galesit teisybes ir svelnumo teismuose ieskot. Ziurek kuriam ir pasiseks. Bet geriau jau po to i ligonine neikit



rabinovitz 2004-12-08 13:49:59
Kokioj ligoninej cia taip?Burzumai,parasyk scenariju siaubo filmui.As esu anesteziologas,taciau tikrai neduodu blogesnes narkozes,jei negaunu babkiu.Ir visi mes tokie patys,padarom viska,kas reikalinga.Gal ir yra reketuojanciu,bet ju-vienetai.Savo straipsneliu uzpylei eilini karta shudo ant mediku,tu cia ne pirmas.Nuo sausio 1dienos galesi skustis teismui del zalos(tromboflebito ir moralines)



diedas 55m. 2004-12-01 10:17:37
Tarkim aš nemoku ir negaliu duoti kyšio nes neturiu supratimo kada jį duoti, prieš operaciją ar po, todėl tenka pasikliauti likimu.Teko operuotis ir visai nieko, iškentėjau.Švelnumo gyvenime nesu patyręs ir jeigu su manim švelniai pradėtų elgtis pravirkčiau.



Pritariu 2004-11-25 06:32:16
Iš patirties galiu patvirtinti kiekvieną autoriaus žodį. Vienas chirurgas prapjovė dantenas, kitas, gavęs daugiau babkių, iškeikė ano darbą ir prapjovė kitoje vietoje (abiem atvejais nuskausminamieji kažkodėl neveikė), na o kai vis dar nepasveikau trečias, toks jaunas ir atrodo žmogiškas (nepamenu ar kišom jam babkes ar ne nes jau buvau viena koja kitoj realybėj) nustatė kad pjaustyt išvis nereikėjo, išoperavo cistą ir po dviejų dienų paleido. Nuo tada ligonines stengiuos apeit dideliu lanku.



Moldavija 2004-11-10 22:09:02
jeckau, net siurpas nupurte beskaitant :OO



x-sius 2004-11-04 01:12:06
Seijp galejo vietoj mokyklinio, palatini "krepseli" sugalvot.... bet chiuju vistiek maza butu..:(



Rudaakė 2004-10-26 21:50:46
Šaunuolis burzumai! Visą teisybę nepabijojai dėti. Keista, kad žmogus prie technikos šitokį gražų straipsnelį surezgė. Malonu kai yra tokių žmonių.
Sveik.



Tomux 2004-10-26 21:41:40
Keista ale man prieš metus tas pats buvo. Babkes mokėjau normaliai, bet gydimas mažai pagerėjo. O jau elgesys su pacientu tei kaip su sabaka. Teisus, išmintingasis Burzumai, kaip visada. Žiauri ta tavo teisybė ale teisus.



berlynietis 2004-10-22 17:29:58
2003 vokieciu mentai buvo sudauze ,tai pragulejau ligoninej prirakintas ooooioooooi



Lokys su skardine 2004-10-14 11:50:27
Katroj cia ligoninej sitokie baisumai darosi? As sia vasara Greitojoj Pagalboj (Lazdynuose) gulejau, uzpakaline letena luzusi buvo, bet taip, kad operuot reikejo, tai nieko panasaus nebuvo... Vieninteles investicijos - 50 lt vertes brendzio buteliukas gydytojui-chirurgui JAU PO VISKO, tam atvejui, jei dar karta kada tektu su juo susidurt. Ir nieko - normaliai sesutes lakste i mano naktinius iskvietimus (ne intymiu paslaugu teikti, jei kas nesuprato), sulope normaliai, kateteriai geri pasitaike, perrisimai reguliarus buvo, nuskausminanciuju negailejo. Gal cia del mano igimto grozio ir charizmos taip?
Pritariu tik del dvieju dalyku - potencija mazinancio gerimelio vietoj arbatos ir pizamu dydziu. Maniske man sieke iki keliu daugmaz, o svarkas niekaip neuzsisekdavo, ir turedavau vaiksciot nuoga plaukuota krutine demonstruodamas (pradejau itarinet seseles, kad jos cia tycia tokia man patinko, uzsinorejo erotiniu vaizdu). Bet visa kita - na, apturejau kaip visai neblogas apmokamas atsotogas :)



Kilimandzaras 2004-10-14 09:04:27
Jo, kas baisiausia tai kad mano netiesiogine, bet artimai susijusi patirtis su ligoninemis irgi yra 1 prie 1:(
Kaip supratau, bendras biudzetas nemokamo gydymo salyje prie socialdemokratu vyriausybes sudare apie 400 Lt? Tuos kurie babkiu neturi ten turbut nakitmis slapta isveza, supjausto dalimis ir parduoda organams...
Su geriausiais linkejimais.



blia 2004-10-13 23:52:59
gerai būtų personalinę ligoninę turėt, kaip AB sistruxa....



naktibaldasas 2004-10-13 23:42:35
dekui burzumai uz info



Seroquel 2004-10-13 19:13:19
Ale skaitau ir stebiuosi Burzumas: visgi as ar tu buvo ligoninej... mano savaites senumo istorija 1:1! Na gal as su netokiais ziauriais vienetais susiduriau, bet ir negloste niekas.
jooou.. sveikata svarbeusia.



baronas Miunhauzenas 2004-10-13 19:02:27
Nu blia, vot čia tai pragaro 9 ratai su velniais kyšininkais! Pamenu, kokiais 1984 teko infekcinėj pagulėt (dar vaikas tada buvau), taigi jopšikmatj-nieks nepasikeitė anei per gramą, tik babkių daugiau reikia sukišt tiem hipokrato niegodiajam. Užuojauta nuoširdi, daugiau taip nesirk, bo blia kas mumi visiems čia tiesos kelią rodys?!



Baisonėlis 2004-10-13 17:40:29
morituri te salutant, ave Burzumas. sveikinu sugrįžus į šį pasaulį.



Bronislovas 2004-10-13 14:53:29
Teko gulet pries 7 metus bet niekas nepasikeite:))) o hebra palatoj vietintelis geras prisiminimas, ir dar pamenu toki skystimeli panasu i arbata bet ten specelus skystis vyrams kad pimpalas nestovetu ir seseliu negaudytu:)))


--- --- ---
naujausi komentarai
--- --- ---



Euro (melo)drama – mitai ir faktai (11)

--- --- ---

KĄ DARYTI? (12)

--- --- ---

Muilo burbulai ir seni krienai (33)

--- --- ---

Mėsos turgūs Europoje – Briuselis ir Londonas (17)

--- --- ---

Iššūkiai senbernių gyvenime. II dalis. (57)

--- --- ---

Patarimai dėl elgesio su gerule (44)

--- --- ---

Back on line– BLOC PARTY / TOM WAITS / ARCADE FIRE / ANDREW BIRD (10)

--- --- ---

KILLERS/ DECEMBERISTS/ ELECTRIC SIX/ BECK/ BADLY DRAWN BOY/ TV ON THE RADIO (16)

--- --- ---

SONIC YOUTH/RED HOT CHILLI PEPPERS/WOLFMOTHER ir kiti herojai. (5)

--- --- ---

Judėjimas, žmogiškoji prigimtis ir lašiniai (32)

--- --- ---

Karas prieš narkotikus (191)

--- --- ---

Maistas ir virškinimo problemos (14)

--- --- ---

"Oskarai" 2006 (16)

--- --- ---

Kung Fu klasika (2) (16)

--- --- ---

Praleistieji (Vol.5): Babusia (Lidia Bobrova, 2003) (15)

--- --- ---

Ar Mėnulis jau gyvenamas? (41)

--- --- ---

Už sovietinę penkiakampę - milijonas litų (38)

--- --- ---

Jie bijo… (13)

--- --- ---